有冇人裸辭後半年仲未搵到工(9)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
唔好講返工日數, 有時啲公司要求高到亂鳩黎
要求高到國際公司高層咁, 但人工同福利就高過fg少少
仲要係啲甩皮甩骨嘅工廈入面

甚至個職位啲工作好撚癲
之前JobsDB就見到請個Marketing嘅Junior
而依個Junior要同時識得design、admin、打code同埋電話cold call
依個「Junior」起碼可以分拆到5個職位出黎
計埋bonus?
移民囉
係 我係好急住要一份工 我窮到戶口都冇晒錢,但係唔想幫公司慳錢 自己做到成隻狗咁囉 所以到依家都仲失業緊
in果陣諗住蝕少少 15k都返住先 你老味 又photoshop 又marketing 又admin 咩都要做 我諗我做唔到
窮到咁等錢用,不如做老麥好過啦

起碼人工同要求技能,唔係一個天一個地
學車、讀書、做家務
一講 risk 用起打工隻身上 只可以話轉到伏工 有筆錢頂住 可以唔怕祼 ,又話遮炒散下保安 有多份小收入 安心啲
無得驚
D agent 狗真係賤到爆
同我講話我叫價太高,我叫價已經係之前人工
即係你話我之前公司係overpaid 我?
跟著又話經濟差搵工難 bullshit 左半個鐘
鬼唔知難唔係要你d agent 做乜q?
工程狗
差唔多2個月
終於有第1份interview
重要係用google meet
我搵左5 個月係依兩個月先多d interview
仲要比d agent 9 講d難聽野
我學歷技術比佢高好多,仲要比佢撚
笑死
你呢d 唔係叫「唔想幫公司慳錢」
係競爭力低下咋
例如咩難聽野?
「即係你話我之前公司係overpaid 我?」
有咩咁出奇?
又或者係你之前公司都俾到公價你
但你而家不進則退
已經落後大巿
所以咪要減人工囉
啲agent自己咪又係社會寄生蟲
講到咁叻幫人介紹好工, 又唔見幫自己介紹份更加好
難聽啲講agent仲衰過賣保險
你係agent 9?
咩叫不進則退?
你幾時見過做返本行多左工作經驗去搵工係要減人工?
咁你係咪over qualification?
工程D價不嬲都扯到好高
你個客比唔到
或者你agent抽水抽得多
咁就收皮唔好叫人in
每年都有新人入行
每年都會有新知識、新變化
你老左一年活力又衰減一年
所謂經驗多左又唔保證做野會好左
講真大把工 10、15 年經同 5 年經根本冇分別
大把因素要你減人工啦
好出奇?
你死返出去la agent 9打手
我依幾年贏過我個行既國際賽
申請左幾個專利
依d係fg 可以有既野?
你都冇la 死垃圾
咁能叻駛能要d agent 9 幫你咩
大把人爭住請你啦下話
獎呢d 自己打下飛機就算鳩數把啦

同埋我有能提過 fg?
你邏輯差到咁
條 agent 9 應該見你 kam kam 地先叫你減人工增加返d 競爭力啫
我唔明佢點解要哂半個鐘同我講減人工?
你個客比唔起我咪唔apply
我in 其他大公司報返我依個價人哋都冇問題
繼續in 緊,咁即係唔係我overpaid la
今日又in完2份

同公司老闆傾左2個鐘唔知中唔中獎
最好有份散工頂住收入呀 師兄
巴打,未做到create value同跑數既marketing係最下欄job
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞