[越嚟越大鑊] Intel 13/14代處理器瘋狂彈GAME,全球RMA量正大幅上升!

87 回覆
9 Like 11 Dislike
用緊13900k,有冇方法可以測試自己粒cpu有冇問題?
用intel個xtu降壓可唔可以降低發生問題嘅風險?
【心得】Intel Gen13/14 CPU在BIOS預設下使用不穩定(相關案例整理與建議)(補充簡單降壓教學)
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=640144

【其他】Intel BIOS Power Limit 設定位置 & 使用 Cinebench R23 觀察 CPU 電壓等硬體資訊
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=640340
intel 有新BIOS救大家,減電減效能快update
我剛剛打隻奧賽德
開高打一輪,90度

最凍果幾日就好正,70度暖爐
我粒 13900K 可以降到同 7950x 差唔多效能,但涼過同用少電過(Cinebench R23 = 38K @207W 80C),點睇
只打機7800X3D, 又多工又打機就7950X3D
打機都係用50-60W..
而家買好尷尬,過多幾個月就發布下一代
開咗 Intel Baseline Profile optionc r23 得返36000分
原來跟足規限慢過7950x 唔怪得死超爛超
話今年9000唔出3D, intel迫唔到AMD
唔撚係呀
一早講左 3D 25年Q1, 近排話有可能2024 Q4
反正第一輪9000 冇3D
即係同 7950X3D 差唔多,咁諗會唔會好過啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞