[越嚟越大鑊] Intel 13/14代處理器瘋狂彈GAME,全球RMA量正大幅上升!

87 回覆
9 Like 11 Dislike
姐係技術配合上仍未成熟,同埋如果係 4K gaming 嘅話用唔用 X3D 分別應不太大,多工+遊戲 7950X 可一戰,平過 7950X3D 之餘跑分都同 13900K 差唔多
過一年半載之後你咪係 source
倖存者偏差
6年我覺得算正常老化損耗了
我想表達係個種係急性損耗,可能一兩年內
唔算,粒 U 識喺最有需要嘅時候增壓減壓,同埋最高電壓維持 1.35 ~ 1.4V 內就無咩大礙,但而家問題係 13/14 代出廠閒閒哋都 1.45V+ 同扯到最高頻直至撞溫度牆至識降返頻 ,你都知大多數消費者只想全 auto 安心用,唔會理解到全 auto 反而死得仲快
近代都cpu 出廠就扯盡了
唔同以前
又真
我以前第一次見到佢auto俾嘅電壓眼都突埋
係intel俾個建議auto setting有問題定係底版廠set auto太高Voltage?
之前有報道過啲底版廠 default PL2 set to 4096W
又set tau 做 ∞ sec
所以得返溫度做throttle
唔自動推爆佢,點跑高分?xd
大把人AMD under volt 完行咗唔止一年半載啦。係有事仲唔大把人出聲咩。source 又無得個吹字。用多幾年底板老化要加返少少電都好正常。但係undervolt 會儲缸我真係未聽過。
好呀,睇吓你粒13900k同我粒7800x3d邊粒死先啦。
4k問題一向都是張卡
平過X3D咪有原因
你問的話我100% 講用家問題
網上大把教學,點解要學? windows廢呀嘛
淨打機就win10 + 78X3D唔好攪咁多野
11代 仲是14nm waste of sand 唔同13代
3D rendering都食唔哂P+E?
咩呀,我講緊 intel 縮呀,關你粒 amd 咩事 ,都唔知你衝出嚟做乜
7800x3d 用台積 5nm,用好少電,想縮都難

你max 1.4唔代表長行1.4
正常係會隊曬去p先,但佢個po個留言係render緊開browser搵資料,然後就癡咗線當埋個rendering係輕載嘢
Houdini都食唔滿P+E我先出奇喎

呢套Software你俾128T佢都食得哂。

用14900K嘅話行30T留返一兩條HT Thread用就唔應該有Cores係唔滿。
我估佢意思係食滿,但一開其他嘢個分配核心就傻咗變曬去e
唔會咁分法
laptop 14 代 u 有冇瘋狂彈GAME 問題?
BF2042 都唔係行 UE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞