[越嚟越大鑊] Intel 13/14代處理器瘋狂彈GAME,全球RMA量正大幅上升!

87 回覆
9 Like 11 Dislike
13900K 電壓 setting 全 auto P=5.4 E=4.2 都俾到 1.456V
年尾出
屎忽痕入 bios 開咗 asus 著名嘅懶人 oc tuner I,P=55 E=43 電壓加到 1.5V,就咁開 r23 開緊嗰陣都上到 80 度 cls ,乜撚垃圾功能嚟
Intel都係年尾出15th Gen

送唔送到Intel入棺材到時先算
次次都咁講次次都送唔到
點會送到,仲有14億 i粉,呢期窮到玩返126kf
14億入面有一千幾百可以買玩具嘅唔到一億。

唔講14億,即使係歐美都唔係咁多人玩家用頂級U,市場上都係i5 i7呢啲水平為主。
用5800X3D 都無事
應該用多4 5年唔成問題
不嬲auto oc d廠比d電壓係好撚保守
我自己用緊147k set左佢最大boost果個頻率 再鎖死1.32v 試過用software upscale d片 100% usage都唔到80度
電壓過低都會縮缸
點縮法
我行aida64 15 20分鐘都冇咩事
20分鐘咁少,個要求低到咁我都得啦

你開 hwinfo 睇下自己粒 u 實際 full load 用幾多 voltage,通常 llc 3 ~ 5 如果你 set 1.32v,都會跌落 1.2XV,長期咁用一年半載實縮缸,可能到時要加高啲壓至 run 到 5.6ghz all core
20分鐘咩都夠啦有幾可會真係full load到咁耐 唔通真係放係到燒一日咩
不過以前我都係降壓粒99k都識長期行我set左果個freq 但而家果粒好似要有load先識上去d頻率
測穩定性僅僅20 分鐘點會夠,仲要係 aida64,如果 intel 同代理用你呢個做標準即刻少勁多 RMA,行 cinebench R15 連踩 15 次係基本,run 得哂無 crash 再講
Battlefield用開DICE自家Frostbite engine
對15th好撚緊火
原來 X3D 都有咁多調度問題,都係不了

珍,cpu 我一律建議出intel, 起碼唔敢出煩膠post先
你咁樣姐係間接承認咗係有問題,因為兜唔到所以至咁語無倫次
佢既問題擺明是軟件+windows 問題

主要是windows那遊戲模式一旦偵測到執行遊戲,常常不分青紅皂白把背景全拉到ccd0

冇討論空間
唔是,都是AMD錯
有冇source 睇吓?你咁講我有啲擔心
我見你個po有人話用149k做3d rendering嗰陣分曬去e core到做咁感覺上amd就算分錯ccd都叫大春intel一分錯就用曬細春跑
其實縮缸一說有冇根據
我11900k 1.4v
ddr4 1.55v
玩咗三年都未有縮缸跡象
講多句,我行fluctuating frequency 同 offset voltage
咁又算唔算電壓過低
有 我以前粒4790k長超4.6玩6年就縮咗
要加壓先穩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞