BBC記者多次無禮指手質問,圭亞那總統怒斥:你沒有資格在環境議題上對我們說教

151 回覆
366 Like 12 Dislike
不過圭亞那早排唔係靠美帝&巴西照住
比委內端拉入侵喇
其實係睇你講邊part😃, 有d位姐姐都唔係對題🥹
其實我都講好隱晦㗎喇係講字幕有問題啫, 其實佢喺個訪問入面從來冇話西方國家, 但係啲字幕就

如果睇佢成段訪問亦都多謝咗幾個傳統嘅所謂西方國家, 同埋其他南美嘅國家支持佢哋領土完整,仲多次強調好尊重國際秩序同合約精神, 不過佢係 非常弱勢所以一定要咁做, 得80萬人口軍隊得四千人,同埋搵到石油嘅係Exxon,開採權都係畀咗佢哋

多次強調我哋發展係為咗解放佢哋國民嘅潛能, 我哋要基建我哋要醫療要做好教育,呢啲係咪你畀我哋, 亦都講咗石油開發嘅錢都出去畀國會同埋獨立委員 決定邊樣嘢去投資,確保唔係佢一黨獨大話曬事, 保障佢哋種族和諧

做唔做到另一回事啦,唔似得有啲人,大羅大鼓咁話已經全面滅貧
如果你熱愛自己國家,睇下地理 有睇過世界地圖,唔使做到總統你都會識比較自己同其他國家。我相信只要係啲大路啲嘅國家嘅記者嚟做訪問,佢都可以做類似比較。 特別係佢做到總統一定要好清楚自己國家對比其他國家嘅情況,所有重要嘅國家議題都會干涉到,日日睇成堆數據,幕僚分析,國際格局,佢答唔出反而就奇喇。
當然BBC提前send大概啲訪問綱要等受訪者準備都好合理,我唔係讀傳理唔敢斷定。但就算冇準備,只要佢係真材實料咁做上總統呢個位,唔太可能答唔出呢啲回答。
咁直頭十成都廢話
睇姐姐 係睇佢美貌同氣場
收皮啦左膠
中國人的智慧:"領導,Set低條貧窮線就可以一朝一夕滅貧" "有理有理,反對的舉手" "沒有!通過!"
無工業革命我都唔洗係到睇你口upup
D左膠真係好乞人憎
有本事咪比1500億美金買斷個油田囉
到時你鍾意開/唔開都無人理你
唔出錢用道德綁架人算係點
成個post應該得你有睇哂個訪問

其他大部份都比人帶哂風向屌BBC
睇完你打咁大段字
我即刻開個google map 睇,比較下

你自己睇下個答案, 再睇返你自己打篇野

最憎啲白皮豬自以為高人一等
你睇多幾集先
自己老作咩 99% / 好多人認同 XYZ 當係依據, 垃撚圾, C 奶講野咁款...
你比較完有咩結論呢請問?
well said
我開發石油就破壞環境
你開發就本國利益
又唔見你將諾定咸變成永久森林?
咁我覺得兩樣嘢嚟嘅, 個主持都係衰成日打斷人哋,個總統回答嗰陣時亦都冇兜圈你都唔畀人機會人答

咁樣整咗幾次總統嬲嬲哋先至咁激烈啫, 不過令我對Guyana 政制有興趣查咗點解佢係,Westminster system但係總統有實權而唔係唔係總理, 我冇睇得太詳盡,就咁睇雖然係英國前殖民地但應該同法國接近啲, 但係總統唔係又直選產生係間選, 所以係一半半, 都幾得意
柒左就話 兩地好似
黑鬼大戰左鳩
總之就係要鬧洋鬼子
因為我係西方
你係窮國
窮國就跪
總統指記者同記者指總統係兩回事啦
因為理想中自由平等應該係普世價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞