BBC記者多次無禮指手質問,圭亞那總統怒斥:你沒有資格在環境議題上對我們說教

151 回覆
366 Like 12 Dislike
圭亞那高地有惡魔高達
hardtalk不嬲都係咁
連登最好睇就係你呢啲學歷低
冇內涵又唔用腦嘅狗屎垃圾
大大聲講啲冇營養嗰戇鳩嘢嚟俾人笑
其實引領咗一個減排方向

係咪有能力做Net Zero嘅先有資格繼續開採?

可能會幾多人贊成,包括美國加拿大同俄羅斯。
因為呢啲地方有大量土地可以簡單做吸碳。

但中東嗰應該就屌哂鬼。
佢地搵埋啲錢除咗用嚟谷人口增長,對文明進步其實無乜貢獻。
中共真係講得好啱 怪錯佢了
既然保護地球刻不容緩亦係大勢所趨 咁不如西方已開發國家+ 班死左膠一齊跟依位總統所講 俾錢佢地 塞撚住佢地把口 繼續努力保育森林 咁唔係好好咩
班左膠成日企道德高地 慷他人之慨 寬己嚴人 叫佢地以身作則身體力行? 即刻say no, 移民問題 環保問題都係咁
能力越大責任越大囉,好似一般人都會覺得有錢人係捐錢方便應該比普通人捐多d一樣。

同樣道理,中東油國咁有錢,就算做唔倒負數碳排放都應該出份大ge力去推動環境保護。

如果講到一定要負數先有得去搞化石能源又太極端,畢竟潔淨能源取得途徑本身就有限,亦受好多因素影響。再者已發展國家當年都做成好大污染食左頭啖湯令自己今日可以fatfat,依家完全唔比人發展都講唔過去。
細個:美帝=令狐大師哥
大個:美帝=岳不群
中國:田伯光

而家人大左反而鐘意做田伯光
我竟然知你講咩
其實中東應該大搞Solar去達致Net zero

問題係呢啲濕鳩國家用電就叻,叫佢起電網輸出去其他地方一定唔識搞。
兩邊鬥寸嘴 做show咁
姐姐之前都智退洋鬼子
中東應該有CCS PROJECT 不過成效大唔大就另一回事
其實講得啱 搞工業革命個班人有乜資格叫人環保減排
唯我獨尊 你班人憑咩同我一樣
林超英住屏風樓享受海風,每月純拎好幾萬退休金,叫平民唔好開冷氣保護佢窗口美麗海景。

蟻民住劏房吸癈氣熱死爛焗,日日做狗要俾地主每月吸血收租,禁開冷氣要俾垃圾徵費保護權貴美麗大自然。

權力與義務嚴重不對等,等攬炒
硬講唔係專登用受訪者對面立場challenge咩
主持人應該本身都無咩預設立場只係跟劇本玩
講到咁嬲為乜 只係玩下辯論姐
BBC真係柒嘅,咩都出街

學下人地X視啦,傳播正能量嘛
人地一個總統佢一個記者,我就未見過當奴侵受訪既時有記者敢手指指既,人地假假地一個民選總統,代表緊既係佢個個國家,無論國際禮儀上定職業操守上,個記者咁樣都係好無禮貌同欠尊重既行為,個黑人總統反擊都無可厚非姐
根本唔生最環保
人存在已經唔環保
消費越多越唔環保
Hard Talk目的就係撚到你燥
冇QE嘅人似係個記者
阿里說:「這樣你就有資格就氣候變遷問題對我們說教了嗎?我要給你們上一堂關於氣候變遷的課,因為我們完好保存了這片森林。這片森林儲存了195億噸碳, 你們享受了這一成果,全世界都享受了成果,但你們既不付錢也不知道感恩。」

唔知佢係咪獨裁者
但人地親自上陣做反駁隊
有數據有論點

唔同某啲國家領導人
手上冇左本簿
根本上乜都唔識答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞