韓國生活/旅遊(107)睇晒FAQ先再問

610 回覆
5 Like 10 Dislike
兒家d SIM card counter開24
我自己次都係買KT無限上網
有option可以揀加唔加打電話分鐘
我通常都唔加 反正都已經有電話號碼包埋收sms/ call
唔該晒
推唔推介住新羅?聖誕見佢同其他差唔多價又5星
我指新羅酒店 我見附近都係佢自己間免稅店,諗緊定係住翻弘大明洞
佢同明洞弘大酒店完全唔同lv
值得try try嘅
想問下首爾搭地鐵可唔可以直接啪信用卡入閘?

睇完啲介紹都唔明wowpass有咩好... 假設真係用唔到信用卡,咁t momey唔係都夠晒?
如果信用卡無回贈/唔想用信用卡,可以唱完錢之後將啲錢入落wowpass,咁應該係最抵玩,因為直接用wowpass機/app唱錢個匯率差啲)
每次用完wowpass卡俾錢,個app會有通知,唔駛驚俾人碌多咗錢。可能有啲銀行都會有sms通知?但我用開嘅信用卡都冇,我又唔用漫遊,所以呢點都幾好
我用開嘅信用卡回贈唔多,所以兩樣都會用
嚟緊係咪打風落雨
喺首爾嘅話打風多數冇乜feel,不過呢幾日係開始落雨
24 25號有無獨遊巴絲想一齊食飯

月頭終於去左자연도소금빵 in Dosan
D鹽麵包真係幾正 重牛油味唔會太鹹
可惜唔係剛出爐
下次再試下剛出爐係咪脆底

London Bagel Musuem就係隔離Take away埋返去食
見下午去有幾隻味都賣晒
買左Spring onion bagel同Garlic bagel
真係幾好味
如果想sit in就係catchtable book定先去啦

不過同一日食左咁多包之後
我自己因為Gluten intolerance濟左全日
黎緊去首爾玩幾日, 人生第一次去韓國冇咩expectation
唔太好shopping, 想係當地d coffee shop 飲下啡chill,下睇下書, 睇下北村果類景點
住邊頭會比較方便 有冇酒店推介
住鍾路區幾正 去主要景點都方便(~20分鐘metro)
DMZ/景福宮幾值得去
梨大個邊個女人街仲係咪多野行架?
今日中午去個邊都唔多見啲鋪頭賣野
幾多點先開始旺?同埋係咪大學門口對開個度個區就係?
梨大啲鋪好多都收哂皮
你要去買野去弘大啦
如果想買衫 唔使去梨大?
千祈唔好去梨大
而家好荒蕪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞