[四月新番] 魔法科高中的劣等生 第三季

333 回覆
12 Like 2 Dislike

魔法——這不是傳說或童話的產物,而是發展至今將近一個世紀的現實技術。
司波達也與深雪升上二年級,校方考量達也至今的亮眼活躍與實際成績,讓他成為了從本學年起全新創立的魔法工學科學生。此外,達也基於深雪的意思,一同被提拔為學生會副會長。今年一定要和深雪共度平穩的校園生活……達也原本是這麼想的,但「新生」們卻不容許這種事。
「七寶琢磨、七草香澄、七草泉美」,三名同樣擁有數位姓氏的「含數家系」,將在魔法科高中掀起波瀾一一

<STAFF>

原作:佐島勤(發行於《電擊文庫》)
原作插圖:石田可奈
導演監督:Jimmy Stone
腳本編劇:中本宗應(Lightworks)
角色設計、總作畫監督:石田可奈
次要角色設計:橋本明日美
顯示器圖像設計:南條楊輔
機械設計、道具設計:稻田航
色彩設計:小松咲良
美術監督:永吉幸樹
美術設計:谷內優穗
美術:Hedworks
色彩設計:小松さくら
攝影監督:廣岡岳(Nexus)
CG監督:町田政彌(Stimulus Image)
剪輯:木村佳史子(MADBOX)
選角經理:鈴木久美子
音響監督:本山哲
音響效果:古谷友二
音樂:岩崎琢
動畫製作:8bit
出品製作:魔法科高中3製作委員會

<CAST>

司波達也:中村悠一
司波深雪:早見沙織
櫻井水波:安野希世乃
九島光宣:戶谷菊之介
千葉艾莉卡:內山夕實
西城雷歐赫特:寺島拓篤
柴田美月:佐藤聰美
吉田幹比古:田丸篤志
光井穗香:雨宮天
北山雫:巽悠衣子
黑羽亞夜子:內田真禮
黑羽文彌:加藤英美里
七草真由美:花澤香菜
七草香澄:喜多村英梨
七草泉美:悠木碧
七寶琢磨:橘龍丸
周公瑾:遊佐浩二
九島烈:大塚芳忠

PV
https://www.youtube.com/watch?v=BFTlxoD1Szw
https://www.youtube.com/watch?v=qiquiYhc39Y
(借舊PO) 用語解說(冇劇透)
好耐冇聽到安媽把聲

魔劣要配LiSA OP先好聽
https://www.youtube.com/watch?v=CLetN5bk-jI

第一季已經成十年前
終於。。。 等咗咁耐
呢套已經唔記得晒咁濟 淨係記得主角幾乎無敵
呢套睇完小說都唔會記得晒D劇情
第一季抗中 + 打擊香港黑社會外圍
第二季抗美 + 打擊外部勢力 (外星人)
今季唔知又抗乜
淨係記得手撕解放軍
今季抗日
拿, 唔好亂講呀, 套野入面大亞聯盟係幾個國家合體, 只係套衫同啲人名...
上wiki睇魔劣個世界觀笑咗出聲, 右到仆街
竟然有新一季
已經唔記得曬

LM
睇小說都未必明d設定
睇動畫應該更加唔明
睇d設定 作者比我的感覺係佢應該讀過心理學
Youtube係咪冇得睇,要搵其他網站
黃viu之前有買過來訪者
唔知今次有冇

仲要高中生就打鳩左派恐怖份子 爽唔爽先
回憶番哂黎
後面又講番寄生物同再加啲政治野
上季講乜都已經唔記得了
抗中奇俠唔係亂叫
好似中國已經禁左佢入口

當年係中國紅到/流通到,純粹係因為當時冇咁多小粉紅,另外入面包括日本本土在內所有國家都係爛,既然大家都係爛就無關辱唔辱華事
唔知點解
呢套野我點都睇唔落去
已經試過幾次, 好撚悶真係
個主角又太木獨, 悶到訓著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞