自學日文 跪求自學書籍推薦

90 回覆
10 Like 5 Dislike
我淨係識group123 , 唔識點分幾多段。五段定乜段
唔記得晒唔緊要,識講識聽重要d
絕大多數都係用到先再學架啦
就算係你提既呢堆動詞都唔係個個常用

或者咁啦, 絕多數意思最簡單既, 單漢字+る又符合一段動詞條件既動詞, 多數都係一段, 不過係少數黎 (即你講既いる、みる、でる)
其他單漢字+る又符合一段動詞條件既動詞, 多數都係五段 (帰る、切る、要る)
建議見到唔識既一律當作五段動詞

咁相反, 漢字+假名+る既, 肯定係一段, 唔需要估估下

不過你要7月考N3, 時間好似好緊迫
先讀完呢D概念就去主攻一下助動詞、補助動詞、敬語先
唔好執著係呢D位到
N3文法句型有上百個,果到遇到既問題會更大
主要想知例外情況夠唔多 我舉例嘅已經可以應付哂?
你指既例外係唔多既
着る 居る 得る 見る 煮る 出る 寝る
大概會出現既就係呢堆 而且都唔會掉返轉黎問
係都搵個扮一段既五段黎問你點轉
唔需要死記
真係唔需要死記
講得多聽得多就自然個腦變左反射神經咁會識
真,記多幾個grammar 同生字好過
LM

順便想問下自動詞同他動詞有冇咩要訣記住
定真係要靠時間浸,要接觸得多先可以識曬

搵今日個放負巴教你,佢考完N1再去日本住過
正常 考完N1
本身都識點轉 根本唔會諗佢係group 123
用緊標日app自學,有無人用過?想問下初中高級對應n幾?
其實N1-3唔值得考 要考就直上n2
性格比高 半年左右就應該可以考到
其實N5-3唔值得考 要考就直上n2
性格比高 半年左右就應該可以考到
睇人睇天份 而且生活迫人
唔係個個咁多時間始終
學單詞應該冇計靠浸
語言得文法部分係好似讀書補習咁學有效
其他部分真係靠immersion
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞