自學日文 跪求自學書籍推薦

90 回覆
10 Like 5 Dislike
睇完大家的日本語初級同進階1,2配出口日語yt
報咗7月考n3
跪求 N3自學用文法書同單字書

因為之前背單字用開ます形背
都知市面單字書多數係辭書形
想請教如何過渡

Btw 睇日劇同動漫就pass N1嘅可以返出去先
所以其實一開波就應該背辭書形
都唔明點解大家的日本語係咁教人連用形用左兩年先走去同人講有辭書形
轉其他形又全部都係用辭書形轉先易記

文法書其實都係係咁2講下有咩放法同幾句例句點用
單字就平時睇用聽啦
你背左咁多年英文單字你覺得你英文vocab好好咩?

btw我出返去先
啫係淨係識買います 唔識買う咁樣?
咁能オンガゥ
會學埋點變 唔會唔識
動詞變化都係咁學
為咗日檢啫 目的唔同
いちり って
みびに んで
其實如果明知自己唔識咁做乜走去考n3?
求祈搵工都要n2

文法書依本幾好。
得返3個月嘛 咪試下n3
我語言能力比較差
我商務見過 有嘢包住 睇唔到內頁
裡面有十幾篇文章,每篇文章包含幾個文法。裡面又有不同練習做,包括文法、讀解,聴解。真心幾好。好過剩係齋溫文法嘅書。
GOOGLE SEARCH

速讀語言網

你有心既話
入面D 資訊夠晒你自學
感謝!
個人習慣有書揸手
留名
N5 大家的日本課初級 加出口日語yt
再加網上cd同答案資源 都夠
我都係自學前幾年考N3用王可樂果本N3中級書
每課都有機會重覆之前果幾課文法 易入腦啲
公共圖書館電子書hyread有得睇
電子書入面仲有本N3聽解都OK

當然最重要係操下past paper
mojitest app可以用搭車時間刷下題真係好方便

額外嘅可以睇下紅寶書/新完全マスター
但呢兩本都出得比pp深 仲有啲係n2野 所以唔洗太在意自己做出黎嘅成績 溫下錯題就OK

今年7月報咗N2 大家一齊加油
mojitest app有買vip?
共勉之!
有買到
果陣仲有做下日本語総まとめ嘅文法同詞語
但樓上本try應該會仲好啲拎黎做練習

個人唔鐘意死背字單字書畀唔到意見你
讀曬大家的日本語果四本大概去到N4左右
要快少少做past paper計下自己咩程度再重點做練習

另外youtube日本語の森都唔錯 會解釋下pp / 有練習果啲
Past paper做咗 n4一定有了
我調返轉冇喺單字書抄寫過就唔入腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞