自學日文 跪求自學書籍推薦

90 回覆
10 Like 5 Dislike
順住默還好
係一見到個字就知點發音
唔洗由個行開始讀返
之前未記熟係要成段數返出黎
現在夠熟可以即時反應到個音係咩

可以玩無配音機戰即時同個角式配音
學所有動詞都要分group1.2.3不要都要識分.依個係基本,考n3黎講,仲停留係ます形的話,9成12月再去散步
每個人唔同方法既,有d app 係玩五十音我記得我個時都有玩
如果用ます形起手 就會用grp1,2,3動詞
學所有動詞都要分group1.2.3不嬲都要識分.依個係基本,考n3黎講,仲停留係ます形的話,9成12月再去散步
都好既,基本功打得好先易上。
....不過其實唔係n5已經要識點分字典形 た て ない 形咩
所以我未講考n3,仲要分就死得啦!n3連埋辭書形有成11個變化.好難幫佢手
其實我順住個4本大家的日本語已經學哂d變化
我都唔知點解釋好
我知2種起手學法有落差
用ます形起手分類 同辭書形起手分類 嘅方法有分別
我只係想學埋辭書形起手嘅分類
N3玩緊文章理解,唔同情況時要選擇唔同文法.仲有1-2題敬語,要拎95分先合格.
如果真係想合格起碼要打返好n5-n4個底,之後再背熟n3文化,再之後有機會就睇埋n2文法.因為n3範圍會考n5-n2都會出現.
哦,我明你意思了我就用開辭書形起手。無學過點樣ます形起。
我覺得本野無老師帶真係唔知想點唔岩自學
出口yt 50課文法講解好清晰
我想問 mojitest 哩個app d pastpaper係咪堅?
N3有漢字好似仲舒服啲
無用過依個apps,不過n3係比較多漢字,不過同時漢字既詞彙都會難好多,讀音4個選擇有3個多數都差唔多.不過就算多左漢字,文法都多好多.唔熟文法,動詞變化的話,根本唔夠時間做完.
可能我有時會喰生肉 閱讀還好 係聽解唔好
建意去返under 大學個d 學好d
細個d 校會就返同班同學進度,
我早前試第一, 咁岩假期前後啦多人去旅行,
老師就會因為多同學無返唔教書同我地淨練習,
又會上堂一齊對功課答案
你解答案都算,一齊做同一齊對唔知咩玩法
我覺得好浪費時間。練習我係屋企自己做都得
under 大學如hkuspace 中大個d 係跟課程去會好好多。
加上hkuspace 係交比老師改,唔會浪費課堂時間
Lm 學日文
求大神解答
唔識用五段sor, 不過你要考n3真係要比心機快d 入腦。
你係7月考嗎? 我本身都有諗過挑n3 不過都係報左n4輕鬆考算。
考完n1 你地講啲咩group 1.2.3果啲全部唔記得哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞