HKEPC 網民哭訴在飛馬砌機成 4 萬港紙埋單的糟糕體驗

250 回覆
137 Like 48 Dislike
Intel 同波音都跌落神壇
如果發生係法奧, 肯定有獎派
AMD 7900x3d 初期都有燒 u 問題
13代已經唔少,14再多d
13果時大陸仔買100幾粒139k 有10幾粒壞既
結果當然比人删post
ultra core 會唔會改變到13,14代既失敗呢
以前Intel勁過AMD好多唔洗谷到咁盡
仲有小小超頻空間比人玩下
咁咪冇咁易壞
自己超死左既又唔會怨人自己都知咩事
家下Intel冇料到
又唔想比人話差過AMD就谷盡佢
D版廠又想人地覺得佢自己D版勁D可能又加小小料
點知體質差D既唔到一年就頂唔順爆鑊
即使換粒14900KS俾佢都係嘈。
佢其實已經用緊Z790,本來細調下VccIO SA之類就無事嘅嘢嚟。
用ASUS板可以無腦Tune數都嘈嘈貢,用ASRock真係唔得佢死。

所以砌機生意唔好做
無論零件配搭定係軟件問題啲User有事一樣係搵你。
14900KS 死得仲快....
我唔介意用12900K同佢換

我之前用ASRock 9900K用Default ,開唔到XMP PCIe又不穩
反而係手動減一減Vcc SA IO 減好幾級唔好谷就穩定哂
廠機其實有個好

唔會用到咁盡啲硬件參數。

VCore可以偏高就偏高, 浪費Power唔緊要,TDP照限。
跑分唔會鬥高,但求穩定。

總之出一千部機一千部都穩定,因為啲Setting一定係最保守。
用ASUS板可以無腦Tune數 = ai oc 死得仲快
其實用得KS呢啲玩家U

係要預自己執Parameter,係好撚煩但啲嘢係咁。
想穩想唔煩應該用14900 Non-K,乜都保守啲但包穩。
我睇官網 14900 non-k 一樣可以超到上 5.8,定 以佢預設 219w 嚟講就算 1.5v 都仲算係安全範圍?
一級100MHz計,由Single core到Full P-core Clock全部低幾級

Default更加早撞Power Limit
但性能差異無爭咁多,反而效率高返啲添。

個事主好慘 係咁俾班腦場狗圍攻
咁其實真心唔關啲舖頭事。

想掉低部機人地包底搞,本身就應該去用廠機。
點解唔關,人哋另外課咗飛馬個 5 年維修保養 plan 嚟,隻馬當然有責任整返好部機
保養+檢查

保養>代理
檢查>純檢查關唔關事。

不過呢啲Plan真心無乜鳩用就真。
唔係自己搞無人會同你玩Spec外Tuning。

最麻煩一種係重演唔到用戶問題。

例如有人屋企個電唔乾淨(例如中線浮地),搵電工都唔會搞撚到嗰隻。
是…
真心覺得不如電腦舖出借 UPS算鳩數。

搵部2000VA嘅UPS,如果仲有唔穩定即係用家電力問題。

見過油耳啲Case就係咁麻撚煩。

我自己會用一堆錶篤220V睇Waveform (無牌嘅唔好撚學我)
睇埋THD之類,斷中線浮地一律係叫電力公司跟,但呢啲技能唔係普通A牌電燈佬有。
如果仲有唔穩定即係唔係用家電力問題。
呢啲係代理嘅credit ,與店家(飛馬/法奧)無關
代理無同型號零件賠償俾你,就會自動升級一格
當然,如果店家重中扣起粒14900ks,俾粒13900ks嘅存貨俾你,咁做就狗啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞