HKEPC 網民哭訴在飛馬砌機成 4 萬港紙埋單的糟糕體驗

250 回覆
137 Like 48 Dislike
粒u壞咪拆出黎搵代理囉 唔係應該咁咩?關買間野咩事
其實間間都一樣,硬件太易出事,我3個月前係法奧買完新機,2個月就壞左張4070ti,課多400蚊比法奧check機先試到係顯示卡壞
前後搞成六個月無得用
本身借件服務 對任何客已經一直存在緊
當然實情上仲測試緊 但試左都差唔多一年 目前冇咩問題
如果係intel問題
收返客部機一星期就應該拎去RMA / 代理換
有單有證明佢做左野,人地唔會屌得咁勁
已經再無 CPU 好難壞呢支歌仔唱
智障一律建議廠機
intel D U而家根本係煮食用途黎既
仲要收完pull paid訂金,張卡到話來貨上漲,要個客加錢先拎到張卡
Intel 13/14 代 CPU 用家如果唔想輪到自己有事就嗱嗱林做工程師手動降返電壓同電流以保平安

【心得】Intel Gen13/14 CPU在BIOS預設下使用不穩定(相關案例整理與建議)(補充簡單降壓教學)
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=640144

【其他】Intel BIOS Power Limit 設定位置 & 使用 Cinebench R23 觀察 CPU 電壓等硬體資訊
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=640340&tnum=3&bPage=3
呢條 link 裡面個 Power Limit set 得太保守,除非你粒 U 就死 (日常用已經出現死機問題),如果唔係我個人建議 Long Duration Package Power Limit = 150W,Short Duration Package Power Limit 250W,或者想用盡啲 Short 同 Long 都 set 250W。
大力一推
廠機用 intel 咪一樣出事
個代理都好撚閪啫
成個月先寄去整
所以呢度啲師兄叫人amazon買件係有道理
大把代理收貴一截但係渣流攤
廠機有原廠保養
樓上 #53 話 Intel 壞 CPU 就算廠機都一樣有排等
咁就係intel問題 唔係賣家問題
唔知arrow lake會唔會改變近年intel既遊戲規則呢
果陣睇完14代既spec, 都真係幾失望
「介唔介意TG PM 個訂單編號俾我
買法奧就係買佢有事開po有得upgrade既‘’獎劵‘’
證明間垃圾有前科 係黑店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞