港人大遷徙近64萬人連假前一天率先離境 店主嘆:「回到沙士」

304 回覆
329 Like 9 Dislike
我寧願100萬人出境都唔想再見到100萬人上街囉
中港繼續融合
人工同深圳睇齊
到時就無日本去
香港仲要全杯都係冰
遲啲人工同北面睇齊,班港豬自然就會留港㗎啦
https://lihkg.com/thread/235587/page/1
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=37&t=918900
巴打邊度鄉下? 你話半價好, 平一半都好, 乜嘢叫做平一倍,
或者你話香港消費比支那貴一倍,
再係咁落去,好多連登仔都會不知不覺咁失業,然後會發現去邊都冇錢,指日可待
搞完23條 政府都未high 完 下個月先搞經濟啦
咁好機遇去大灣區大展拳腳
分享一個真實故事,有一次去行啟德某個商場,簡單有舖頭賣自動貓砂盆,定價係2500,我當包埋送貨。而據我所知嗰個牌子同型號都係中國國產,淘寶賣999人仔,不過佢size大重量都唔輕,當運費200送上門,咁計法就真係賣貴1倍所以啲舖頭真係
串串貢果班服務員
分分鐘自己都番大陸玩仲大爺
係咁架啦
香港食野質素同服務愈黎愈差
已經走火入魔

瘋狂要人搭枱
所有餐廳都限時
侍應呼呼喝喝
食完野一分鐘內就收左你個碟
自己斟水
8成既餐廳都唔提供紙巾
有d 餐廳 lunch 時間
一個鐘想做3轉客
食個碟頭飯 15分鐘就想你快d 走
收曬你d 野
抺埋張枱

自己一個去食飯
一張卡位
可以4條友都唔識既
坐埋一齊
咁敏感嘅數字講唔講得?
正常啦
做生意啊
香港就算最低人工都有12/13k,上大陸都會覺得好洗
如果而家個經濟狀況發展落去,減人工裁員係一定會發生既事,到時大家只會更加北上/直接居住,惡性循環落的話不堪設想
越來越多新香港人
過時過節返深圳
有咩問題
個數算少添啦

2019年無出去搞事班人都有幾百萬
而家佢地都唔係人人都返深圳
香港人工要減囉,如果唔係等執粒
個垃圾政府搞到冇人想留港,北上深圳呢啲垃圾地方都唔留低,屌你老母返深圳食屎都唔留低呀。屌

平日全力拼經濟,假日咪放出外消遣lo
Work Hard Play Hard
係由治及興 全力拼經濟既正常現象
彌敦道賣古早味蛋糕嘅店員好串,買一件蛋糕會睇你唔起,抵無生意,最好執笠
有人落嚟 不過冇消費
好多野賣緊3-5倍
1倍算少 不過佢個總數大
感覺特別貴咁
呢啲小店又係爭唔落,乜都淘返嚟mark up 賣當香港人水魚。都可以水到覺得淘宝好麻煩,寧願畀錢你賺嘅傻西。但可六七成人只係落去睇板然後返屋企慢慢淘
沙士嗰陣咪減囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞