去完峴港發現愛上越南呢個地方

433 回覆
639 Like 78 Dislike
換錢正常都唔會喺機場換
香港換/ 越南當地啲金鋪換 上網好多人介紹
我都有試過喺金鋪換 匯率分分鐘好過香港

搭的士真係要call grab 明碼實價 唔會呃到你
街邊的士就真係可能會呃你,但我真係未試過

呢啲嘢全部上網都可以搵到嘅資料
咁樣都可以俾人呃咁真係冇人幫到你
仲要有賭場
不過d荷見你贏錢係咁R tips好煩
真鍾意越南應該賤過狗
交通差撚過第3世界就收撚皮
係架 cut線可以唔使打燈 亂9咁cut
峴港都去咗 3次?
唔悶咩
如果自己/情侶去就應該會好悶

三次都同一大班人去 住villa

大家都想chill 下 食吓pho 食下海鮮

夜晚落去酒吧飲下酒吹下水咁

冇特定行程
去峴港應該點買電話卡最好kkday?
呢個垃圾地方除咗巴拿山,體驗都好差,好多打手收錢?
如果5日4夜去峴港同會安 大家係會係住晒4日係峴港定會有2日1夜係會安?
比唔比人呃到
同一街想呃人好大分別

日日都死大堆騙子係到想呃,呃唔到都搞到煩
連最後出關都想呃錢海關人員
呃錢大國

我以為非洲同南美已經夠差,峴港衰過非洲
巴打幾時去過
有無detail 啲
想知多少少
前幾日,尋日走
呢個地方建議只玩villa 同巴拿山

唔好:

1. Grab 佬不停想額外呃你錢(連去巴拿山都煩好耐想叫我幫佢買飛,去會安煩好耐想回程坐佢,但想唔經grab 呃錢)

1.5 周街衝過黎r生意,係阻埋你路煩到想斬佢如果唔犯法。

2. 法國餐廳水準差中,周圍韓國野黎。 酒店區附近超市香港7仔價。

3. d街路爛到返咗10幾年前大陸咁,沿海只建設咗好小部份。

4. 沙係陷地 好難行, 水唔清,似屯門黃金口岸. 冇水上娛樂措施,冇整游水區,唔係villa範圍冇娛樂。

5.空氣質素差,日出都難睇

6. 會安除咗晚間影相體驗好差,咩鳩歷史,中學生吹水level 都冇。 全部水魚價,地方人多細窄除咗舊冇野特別。

7.吧選擇小(應該市中心都唔可能叫有)

好:
1. 有賭場,但煩tips
2. villa 叫算係咁,但同價其他國家都係優勝
3. 巴拿山應該算唯一冇野好投訴,世界最張cable car 係正,重新揀會住1晚

屌住咁多先
後者
好:
1. 有賭場
平時去開河內,冇遇過偷呃拐騙,喺胡志明就有遇過,

另外認同第三點同第五點,空氣差條街啲路又差。

另外進口嘢非常貴,只要嗰樣嘢唔係made in Vietnam 或者唔係越南本土品牌,九成九機會貴過香港。

食嘢就平的,大概喺香港六折。

另外可以喪飲咖啡,因為自己平時每日都有好多咖啡,所以去到好開心,因為去得多,識咗個咖啡店老闆,我每次去都會帶啲香港買咖啡豆俾佢試吓,佢就會free返幾杯咖啡俾我,

如果計價錢的話,計落條數係我蝕底,不過識到唔同國籍,但係相同興趣嘅人都開心。
胡河有佢好野
峴港真係
深水址有

30蚊
15gb
除咗3 7之外全部都唔同意
反而你講好方面嘅巴拿山就不敢苟同
你去嗰陣時應該係天氣好好先咁講
天氣差大霧到乜春都睇唔到根本嘥咗張門票
想知咩事 我就真係未遇過
呢啲真係睇人嘅啫
上次我個friend戴住口罩都唔使除勁快過咗關
R人比錢行vip 通道,可能我太有錢個樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞