Figure 討論 (137)戒膠(五日)

578 回覆
2 Like 3 Dislike
去馬
Native唔沖
唔通Insight出先買咩
好似有得諗
是日開箱

wonderful works嘅萊莎

個外盒太廢撇膠紙就傷咗

amiami清貨價15000yen買
無乜太多嘢好講

而家啲膠講造型同細緻
坦白講呢隻萊莎造型只係現代嘅一般級數,細緻度就中上
讚嘅位係 wonderful works嘅透明材質係膠界算係比較頂尖嘅廠
件粉紅睡衣未至於比人感覺好廉價
而且透明顏色膠嚟講 wonderful可以做得比較薄

屌你老母連登up圖咁撚廢 過兩日再寫
仲係up唔撚到圖
屌你個制
show唔到大肉腿 pose同依著依款都差咁啲
根據我嘅認知 直接結論 最大問題係頭髮同睡衣度
喺現代figure嚟講 「好睇」 有兩大要素
細緻同動感
先講動感 而家普遍被認為「好睇」嘅膠
絕大部份都係來自動感
動感唔一定係指動作(pose)活潑
頭髮同服飾 飄唔飄逸 都係動感嘅要素

呢隻萊莎係賣靜態 頭髮 服飾 pose 都係賣靜
咁我哋就睇細緻度
咁細緻都分四個部份
身材 頭髮 面相 服飾
相我就過幾日先up
但係頭髮同面相係造得唔夠細緻
(再深入講 頭髮其實做得好細緻,只係「起伏」做得差)
身材做得好好 大脾有肉 屁股都唔偽日本人鍾意嘅一味偏大
但係頭髮遠睇一pat pat 服飾都無層次感
呢兩點對非動感系嘅膠好重要
同樣係賣靜態嘅冬月茉莉旗袍
因為長頭髮可以塑造嘅要素多
所以比人覺得靚好多

而呢隻萊莎我唔係覺得唔靚
造型師都捉到鹿 頭髮加強細緻度 因為係wonderful works所以整透明睡衣
只係因為萊莎短頭髮 頭髮嘅「起伏」細
加上睡衣係透明材質
無得仔細上色
所以導致整體睇落一般
但係唔洗800蚊嚟講 我收貨嘅
乜嘢叫頭髮嘅「起伏」
日文原文叫メリハリ
指嘅係 頭髮係咪每條分枝都一樣粗
分叉位係咪一樣高
好嘅「起伏」頭髮係應該
每條頭髮粗幼不一 粗幼不一
分叉位都不一 甚至大頭髮中分條細頭髮出嚟
所以如果頭髮睇落一餅餅 無乜空位
就係起伏差 唔靚
而呢隻萊莎個問題係頭髮分叉全部好低
額頭前面變到一餅餅咁

所以靜態膠,如果頭髮起伏唔靚
就會殺死咗隻膠
呢隻萊莎最唔吸引就係呢點
呢隻萊莎只要後頭部頭髮微微飄起
前額頭髮做好啲
個觀感就會差好遠
GK一跌就一定散
RIP
GK同PVC我都有
(唔係1/4成座山會著燈果種)
GK應該唔會一跌就散wor
定係入面都有再細分?
樹脂好脆, 一受到少少力(例如撞擊)就會斷, 反而PVC係膠本身都有少少柔軟度可以受到力
GK好多都係空心
同埋用D料都係比較硬身
硬身物料唔可以硬碰硬
PVC實心得黎又有少少柔軟度就冇咁容易跌爛 (頭髮另計)

Gk寄過黎都會有機會爛
至憎空心嘢

碎片廠
其實咁大尊 咁重 ,應該放底層
放櫃頂跌落嚟 乜都爛啦
哪有位 比我有咁大隻野, 應該都只可以放櫃頂
開膠膚色好正白裡透紅兼滑不溜手可惜比例係1/6,拍埋其他膠顯得好大隻

外表係幻幻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞