到底ikea傢私質素點

326 回覆
206 Like 20 Dislike
其實唔平
因為我係租租,租左8年
IKEA 實木櫃擺音響,用左 14年冇問題
硬淨程度可以用搬屋次數嚟計,搬三次屋個櫃開始會散
Ikea Karlaby梳化床用咗12年,因為配唔番個床褥和梳化套,新年前換咗,之前比兩個小朋友跳到斷咗幾條木條都駁得番

我覺得最好就係
壞咗爛咗
講返個Number
有逐件配件配返
佢咁平 爛咗咪買過
廚櫃,床架,3個PAX 衣櫃( 趟門,鏡門 ),Billy 書櫃
全部係IKEA 安裝
衣櫃要求咗師傅釘多啲啲釘喺衣櫃背板
用咗9年,完全冇問題
廚櫃有25年保養
下... 20年點都要全屋大裝修啦
買櫃我ok
買床唔敢用佢
又扑野又晚晚訓 佢個油壓架唔多掂
係, 宜家仲有賣
其實個牌有寫明係用咩木整
其實唔想淘實木既基本上ikea真係無得輸, 用5年10年無咩大問題佢好多野都寫到明受到幾多力, 揀返岩自己要求既就得
利: 用左5年除左電視櫃有少少彎之外, 其他櫃新既一樣, E家電視掛牆, 成堆野應該可以再戰10年
PS: 祖輩既紅木X木Y木個D靚野40幾年都仲勁實正, 放滿重野都唔會彎咁,如果同個D比ikea就一定係垃圾黎
無得一概而論
ikea傢俬嘅用料都有好有壞

無論咩公司嘅出品
基本上都可以 實木>夾板>mdf 嚟比較耐用度
當然設計都可以有影響

所以就算Ikea你都可以留意下佢用咩料
例如有啲櫃個框架係實木,背板先係mdf
有啲櫃就全部都係mdf
之前有件貨香港冇
佢特登喺外國訂返嚟俾我

嗰件層板托$4
放完張mattress 都仲feel 到彈/硬?
成日話容易爛,究竟點樣先可以整爛我IKEA張床都用咗成10年乜事都冇最緊要冇實木咁重,扔都冇咁重
有平有貴
買好少少嘅款長用都得
你可以上youtube 睇ikea有乜伏野,但其實傢俬野正正常常都㩒用,我自己書枱組合層架都係ikea,可以自己大概組合,幾好用
啲撚樣傻閪自己擺嘢過重搞撚爛咗就賴鳩ikea你就咪撚信啦
我自己都有個櫃 用咗六七年咩問題都冇
啲傻閪唔理佢承重 擺嘢過重 整爛晒關IKEA撚事
嗰啲真係用家問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞