愛爾蘭生活討論區

76 回覆
10 Like 6 Dislike
Lm
我見4月由Holyhead去Dublin 既船做緊優惠,搞到心思思想揸車黎玩,5日左右有無咩路線好推介,鍾意自然風景,唔該巴打

樓主識幾多個O’Brien
以前係逃稅天堂 所以啲大MNC HQ係哂到
約過cork 嘅local 出嚟, 聽佢講第一句我個樣係:
十分鐘之後就習慣咗口音
1. 你有歐盟passport/英國passport。
2. 你係度讀master。 讀完會有兩年時可以唔使visa做野,之後就要僱主幫你簽visa
3. 有僱主肯開working visa relocate你過嚟做野
大概呢3種方式,歡迎補充。
我都係推薦 Cliff of Moher(希望你去個陣天氣好)

自然風景 Dublin就少啲

可能你要去其城市,如Cork, Galway etc

我唔太熟,留翻比其他環愛遊過既巴絲補充下

題外話:
愛爾蘭既pub文化都好出名,可以留意下
Split the G, slainte!
然後等愛爾蘭統一
好似長年都係好凍 天氣都幾惡頂
睇你點睇
長期都係10幾到20度
就算夏天都係咁
不時會落雨,過雲雨個隻
好凍既話主要係12月,所以呢個月去南歐玩,如:西班牙,葡萄牙
但空氣真係好,我啱啱返香港,個鼻辛苦到仆街
我睇一啲網頁話
愛爾蘭,尤其是 Dublin 嘅 sociopath 問題都幾嚴重吓
樓主你點睇?
馬耳他
4. 溝個Irish
5 年可以申請citizenship
如果用Critical skill employment permit (要2 年contract ,唔可以轉工)
兩年後可以改做stamp 4 ( 任何工都可以做),keep 住每年renew 或者一次過申請3年

Total 2 年Critical skill +3 年 stamp 4 之後就可以申請入籍

另外有stamp 5
住夠8 年可以拎
永遠有效 直至你本Passport到期
不過等得到八年都入咗藉
自駕遊嘅話推薦Ring of Kerry
不過一路揸過去好遠吓
有冇考慮過飛到當地租車?
好想自己一個去愛爾蘭旅行…
但英文唔好想睇吓大自然風景 感受城市氣氛
去Dublin最好?
你係咪睇到之前燒Luas (輕鐵)既新聞。
其實部分原因係警察無用,好似話之前有個警察捉個賊,跟住個賊受傷,告翻個警察轉頭,搞左好耐。

Dublin有幾多道友,醉酒佬,難民,不過集中係市中心同河既北面(單數區)。

我本人住南邊同小出市中心,所以無乜受影響。
唔好去Dublin

我知道Cork有機場,你可以由個度開始玩起。
你識揸車會方便d
我睇到呢個網頁:
好似香港咁樣:「你做乜睇我條女呀」
Dublin 就去temple bar
睇博物管 個城市唔係好大
地鐵都冇
不過Phoenix park 好大 好舒服 好多鹿
附近仲有Guinness store house

大自然風景 冇車好難去
但一條友租車又好貴
如果一條友
Join day tour 好似好啲

大自然風景就去
Ring of Kerry
Cliff of Moher
Giant Causeway
Castlesssss
Cobh 都好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞