愛爾蘭生活討論區

76 回覆
10 Like 6 Dislike
大家好🎉🎉🎉

如果有住係愛爾蘭或者想嚟愛爾蘭既巴絲打
📌可以入嚟吹下水,得閒可以出來黎飲下野🍺😊

https://t.me/hkerinireland
巴打做乜去咁偏
愛爾蘭依家好撚有錢
經BNO VISA北愛過去?? 愛爾蘭有冇救生艇?
BNO VISA經NI 去可以定居愛爾蘭咩
愛爾蘭應該唔關BNO 事
歷史上愛爾蘭不嬲好憎英國
就係唔知北愛使唔使住一定日子
想過嚟玩幾日, 有咩推介
好多英國人查三代都想搲本愛爾蘭Passport
BNO visa 六年 拎BC 之後可以定居Republic of Ireland
或者work visa 住5 年 Ireland ,入籍順便拎埋UK 居留權

不過NI 好多人identify as Irish

而NI 都technically 係愛爾蘭島(Ireland )嘅一部份
經bno visa 入NI ,都可以叫做係愛爾蘭生活嘅
你鐘唔鐘意大自然?
同埋大概幾月嚟?
暑假吧, 大自然小朋友唔鍾意
如果你有BC或者其他歐盟護照都可以免簽證工作,依家愛爾蘭係歐洲唯一淨係識講英文就可以生活既地方。唔需要另外再學外語,就可以5年後申請入籍。
如果時間短,考慮都栢林(Dublin)
呢度Pub culture好濃厚,好多酒吧同Live music。
愛爾蘭人出名友善。
自然風景都好近市中心,交通都好方便。
Ireland 係一片綠油油嘅土地,自然地貌同古建築比較多
有城堡、博物館、懸崖
可以撐吓艇仔,去Phoenix park 睇吓鹿仔

其他去pub , Guinness Store House , 飲Whiskey 更加唔啱小朋友
有加拿大passport 過來生活點睇?
天氣冇咁凍 四季常綠 日照時間同加拿大差唔多
但成日落雨
Local 口音似Newfoundland
食嘢買餸平啲
稅差唔多咁重

放假可以去UK /Europe 玩
唔似加拿大去極都係加拿大同美國
Ireland GDP per capita 極高但仲未反映到係人工上
人工計, 都伯林仲係低倫敦少少同埋稅高DD
但可見將來應該會勝倫敦好多, 但係移民問題係隱憂

利申我都想去Dublin 工作
Ireland同Uk居留權/國藉可以咁樣互換??
即係有咗BC=拎埋Ireland居留權?
Ryanair 試過幾次去Dublin轉機
嗰啲border officer口音重到第一次真係聽唔明英文
Local 係咁屌生活艱難
GDP 係反映唔到佢哋生活質素
佢哋好多人移出
而又多咗移民移入
勁鍾意愛爾蘭
雖然只係去過兩次+講唔出個國家真係有咩好特別之處
但就真係好鍾意個vibe
好記得好多年前第一次去,見到張全黑色嘅postcard
心諗係咪錯版
反轉睇係寫住「Dublin at Night」
笑咗出嚟Irish humour
當然cliffs of moher同成條海岸線真係正到傻
因為Irish 其實同UK 有好多往來
又有好多人有親人係UK

Republic of Ireland 獨立之後佢哋搞咗個

Common Travel Area(CTA)agreement
佢係指英國(包括英格蘭、蘇格蘭、威爾斯同北愛爾蘭)、愛爾蘭共和國、曼島、以及根西島同澤西島之間嘅一個開放邊境區域。

喺呢個區域之內,英國同愛爾蘭嘅公民可以自由噉旅行、居住同工作,無需要護照或者邊境檢查。CTA建立嘅目的主要係為咗促進英國同愛爾蘭之間嘅人員同經濟交流,同時保持各自嘅邊境管理嘅靈活性。

國籍冇互換但係各自可以去UK /ROI 生活,工作 有基本福利
去到覺得好舒服
人又好 風景靚 世界級城堡🏰
音樂好聽
不過煩在天氣 陰暗多雨 冬天日照短
但係成日有彩虹
唔洗開冷氣
同埋冇千年一遇同黃雨水浸呢啲嘢
痴線 咁正
即係拎住本UK passport可以入Ireland local schools,醫院etc, 待遇一樣?
突然有咗搞bno visa嘅意欲,不過目的地係Ireland
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞