愛爾蘭生活討論區

76 回覆
10 Like 6 Dislike
你好好彩喎
通常Cliff Of Moher個邊勁大風同高機率落雨
你咁啱天氣好,真係世界級👍👍👍
要6 年拎BC
BC 先可以

Bno visa 呢段時間只可以留NI
落唔到republic of Ireland 工作

好少人settle down 英國之後再去Ireland 因為可以更加悶
少香港人/ 亞洲菜

寧願直接留5 年入藉愛爾蘭(仲快啲入到藉)
愛爾蘭係EU
愛爾蘭passport 可以去任何EU countries 生活工作居留
又可用CTA 住返英國
知唔知拎住canada passport有乜著數野?辛苦咁多年拎到passport,就咁轉場好似浪費左呢幾年嘅努力。
之前都有諗過
歐盟內少數英語系國家
係就係英語國家
但每六英哩口音就唔L 同
有啲重L 到完全聽唔到

佢哋仲有愛爾蘭語係官方語言
但係個人覺得佢哋唔爭氣
竟然可以自己都唔識講
仲叫人唔好浪費時間學
唔識答
睇吓Chatgpt 點答:

持有加拿大護照的人士遷往愛爾蘭生活和工作,可以享受以下一些好處:

1. **免簽證旅遊**:加拿大護照持有者可以免簽證進入愛爾蘭進行短期旅遊。

2. **工作許可**:雖然加拿大公民在愛爾蘭工作通常需要工作許可,但加拿大和愛爾蘭之間有一個青年專業人員計劃(International Experience Canada, IEC),允許18至35歲的加拿大公民在愛爾蘭工作最多兩年。

3. **歐盟市場**:愛爾蘭是歐洲聯盟的成員國,雖然加拿大護照並不提供自動的工作或居住權利,但在愛爾蘭工作和居住可能會給你提供一個進入更廣闊的歐盟市場的機會。

4. **教育機會**:愛爾蘭有一些世界級的高等教育機構,加拿大公民可能有資格在這些機構學習,並可能享受一些國際學生計劃。

5. **文化和語言**:作爲一個講英語的國家,加拿大公民在愛爾蘭通常不會遇到語言障礙,這使得適應新文化和工作環境更加容易。

6. **社會保障協定**:加拿大和愛爾蘭之間有社會保障協定,這有助於兩國公民在退休金、殘疾福利等方面的權益。

然而,如果您計劃長期居住或工作,您仍然需要遵守愛爾蘭的移民法規並獲取相應的居留許可或工作許可。持加拿大護照的好處不應該被視爲"浪費"之前幾年的努力,反而它提供了一個堅實的基礎和跳板,讓您可以在全球範圍內進一步發展您的職業和生活。在做出決定之前,建議您進一步研究愛爾蘭的移民政策,並考慮尋求專業移民顧問的建議。
幾年前去cliff of moher天陰陰勁大風仲要落雨
好想再去多次
之前喺愛爾蘭stay左半年 幾鍾意呢個地方
不過好似好難搵工
Dublin以科技公司同製藥公司為主,你可以留意下。我都識有朋友申請Working holiday visa或者 study visa係度學英文兼打工,都係一個留低既方法。
有時出差要去愛爾蘭做野
去過Dublin, cork, tipperary, 上過北愛
感覺愛爾蘭人都幾友善
有同事話 Dublin 好難租屋,有啲地方仲好雜,唔知實際有幾差?
有冇big4手足係愛爾蘭做緊會計
公司稅低
好多跨國企業設分部
拉到個GDP勁高但其實同一般市民無乜關係
lm
我覺得愛爾蘭算係好安全嘅國家,無咩天災,唔會好似台灣、日本咁經常地震

愛爾蘭受到恐怖襲擊風險又係好低,國家個存在感低,低到恐怖份子都好似無留到有呢個國家咁
係好撚友善,特別你同佢哋一齊飲下Guinness
係好難租屋,有錢都未必租比你。好多landlord 為左穩陣,都要之前既landlord reference 。所以啱啱去Dublin既,會好難搵。

Dublin既話有條河叫 River Liffey ,河以北(單數區)比較雜同危險。雙數區(南邊),個人覺得環境同治安好過單數區(北邊),但相對貴同多人爭。
好奇問下幾耐左右開始聽得明啲英文
風與石頭之國
好鍾意當地風景同音樂
你係想留5年申請入籍?定純粹想留5年?
睇你鐘唔鐘意去pub,去得多同local交流得多就好快。
利申 唔多去pub
我覺得治安未算去到真係好差(同其他西歐國家比)
主要市中心比較雜( 可能因為有政府樓同比較多homeless)
但太夜就真係小心啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞