日本旅遊討論區(51)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
4月尾去東京 今日google Tokyo 2星期天氣預報仲係日日落雨
天氣預測起碼一個禮拜前先準
我尋晚睇今朝天氣都可以唔準
自己預左住兩晚中禪寺湖
不過諗起我2月頭去東京都係話橫風橫雨 結果好天
仲以為係我果次預備唔準 即係東京天文台預測唔算好準
琴晚講今日大風大雨都算ok

之前講成個禮拜都落雨 結果星期日有陽光,啲人就出晒嚟睇櫻花
大和ミュージアム来年2月中旬から休館へ リニューアルオープンは2026年4月 広島 https://news.yahoo.co.jp/articles/7a9a60008fdbc084b1a0d7e6f3193ac6a80a4947
最起碼3日前
當對5,5000蚊4日剩交通同食就唔窮遊,但買嘢又唔夠
除咗拉麵收現金之外
其他消費都係碌卡
5月頭 Rip
黎緊5月中去日本北陸地區,由於名古屋飛機少,買左東京入,名古屋走機票。計埋9日時間玩,計劃左以下行程:

Day 0: 香港晚上8點幾機>凌晨1點幾到羽田 (住羽田機場或附近酒店)
Day 1 : 羽田機場>松本 (松本半日遊/南下諏取湖半日遊)(住松本)
Day 2 : 松本>信濃大町>立山黑部>富山>金澤 (住富山)
Day 3: 富山>金澤一日遊(近江町市場,東屋茶街,兼六園)>富山(住富山)
Day 4: 富山>冰見>雨晴海岸>富山(住富山)
Day 5: 富山>黑部峽谷小火車>櫸平>阿爾卑斯特快>富山運河環水公園 (住富山)
Day 6: 富山>高山>飛驒古川>平湯溫泉 (住平湯溫泉)
Day 7: 平湯溫泉> 新穗高>上高地>高山 (住高山)
Day 8:高山>名古屋 (市內遊) (住名古屋)
Day 9: 名古屋長島outlet >夜晚8點幾返香港

1.除左羽田>松本>黑部立山行程及名古屋市內,其他行程可以自駕,大家建唔建議自駕?會唔會比鐵路/巴士慳時間?
2. 行程上咩可以改善地方,會唔會兜咗圈/無咁順路?
3. 除左平湯溫泉,北陸地區仲有下呂/和倉/宇奈月。呢4個溫泉區邊個係值得第一次去。
4. 請問羽田至松本,有無時間南下諏取湖半日遊,還是松本半日遊之後,直接去信濃大町/扇澤附近住,爭取竪日早d上黑部立山?
5. 羽田機場或者附近有無平酒店推介?

第一次去北陸地區,希望大家比d意見小弟
lm
19號一個人去日本 又緊張又期待
有咩咁緊張
未試過
day2唔使急住去金澤啦
2.個part你check下能登半島啲嘢整返未
金澤富山高山建議揸車
5月頭GW wor
全日本邊度都rip得啦
買左5月尾去四國自駕遊
不過係大阪來回
Day 2打多左,係富山就完。
Day 7會唔會太chur?
一個人好危險喎,小心入黑有gay佬捉你入公廁屌屎忽
個忽未去過 留返其他巴打答
睇落就冇問題
一朝早去咗上高地先, 回程有時間先再去新穗高
啲羊又破咗33年新高位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞