做醫生定做YouTuber好?

214 回覆
345 Like 473 Dislike
https://youtu.be/VuZSKpnaIS8?si=YdvbLkriyLOmrrGx

依個美國psych佬啲片幾好笑
連登真係好正
你呢d 人都可以遇到
巴打你副眼鏡好似一邊高一邊低
2024年講傳播資訊,知識普及化仲講書?
深入嗰啲先留係書到啦
呢啲又唔使ban商業宣傳?
醫生醫生,我好敬佩你哋可以讀到咁多書,而且做緊一份都有意義工作,但就請你好好響呢個崗位上發揮,專心醫治病人,就唔好走出嚟見到人哋撈下YouTuber/ KOL賺錢,又要撈埋一份啦

已經成日喺IG見到越來越多後生嘅醫生,走出嚟懶散係分享自己平日嘅醫學生生活、工作,其實就係幫自己做勢,準備做月球人
冇病就完全唔需要醫療知識認知?
會同同服裝部(自己)講講
你衝出黎就啱啦,睇下樓主醫唔醫得返好你?
pish
你估醫生會唔會在意YouTube嗰一個幾毫
我明佢意思, 唔係講賺youtube錢, 係拍片目白幫自己宣傳, 好多時啲醫生係打算轉出去私家做時就開始拍片, 好難唔會令人覺得有目的, 唔係純分享資訊咁簡單

dr rex而家唔係在香港執業都係令人易啲接受原因之一
連登戾氣好重,頭幾頁會充斥五毛狗同垃圾,唔洗太在意佢哋

多謝你哋分享咁寶貴嘅醫學知識
我覺得你哋做緊好有意思嘅事,支持你哋
醫學嘢就要搵醫護人員講架啦
但又要冇利益衝突 又要講廣東話 又要唔喺香港執業
要諗咁多野仲有邊撚個拍

人地又無迫你睇
鐘意未睇
學識d野你又無蝕底
其實我唔明一樣嘢
點解唔可以又做醫生又做YouTuber?
我確實有朋友身邊係咁
咁都要知自己有病先得架碌柒
醫生救命,我一直有看開精神科,醫生話我精神分裂。
我19歲嗰年本身吃開600solian,但自己減曬d藥無食(2星期內減曬),嗰段時間嗰人有亢奮同時轉數快咗好多。嗰人有時間會間斷地抽搐同癲癇。一個月後比家人發現送咗入院。
之後嗰醫生同我打clopixol針劑——400mg/一個月。
打完支clopixol嗰人會間斷出現精神異常問題,大概2-3日一次。
每次出現問題的時候嗰人精神會好緊張同好驚恐,完全無辦法集中做野,連集中精神思考都無辦法做到。
唯一可以令精神平復的辦法就係等睡意上黎同埋驚恐到嗰人暈暈地訓著之後醒番先無事。期間一直不斷提前複診同主診醫生反映,但醫生都無理到。頭尾拖咗我成10嗰月先轉Invega(20歲),之後嗰人就無咗性慾,直到依傢27歲都係甘。一直問政府醫生醫生都話係我心理作用。甚至直接跳過診斷是否生理問題,直接安排心理評估叫我咗。後來我寫信話對政府醫生有誤會,醫生無誤診我,無化學閹割我,先將我轉介過明愛的身心科(排期至2024年9月)。
但我又怕拖到9月份之後又話係我心理作用最後不了了之。
其實我都有惗過有無得醫,應該係d神經傳導物質出咗問題,藥物應該可以解決。
但我怕班醫生唔肯同我開藥醫,因為如果開藥醫就代表我生理上確實有問題,追溯開藥記錄就會查到以往嗰政府醫生開藥有不恰當。
所以醫生你可唔可以大概講下有咩情況可能會導致我依傢嗰狀況,又或者如果你係自己開診所,我可5可以約你幫我檢查下?
佢咪就係想你早d睇醫生咪出片囉
條友一早已完全封鎖
果然又係果d attention seeking toxic 撚屌
Same
大家未封快封
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞