[TVB] 命 轉 皇 后

1001 回覆
11 Like 120 Dislike
上次見有段係回憶講咩你點知絲價會升,先睇原裝,愈頭愈cut 得勁
以為剩cut 配角,點知謝危都cut 好多
基本上剩留主要大情節
睇返TVB版cut咗8集
但感覺上cut咗好多
可以預計之後家姐老母嗰啲會冇晒
雖然呢條線唔算好可惜
睇晒書,其實明點解會由某個位開始會算半大幅度咁改,有d係情節唔出得,有d係就電視世界模式,有d因為無錢

往後有d位甩咗書設定,又想用返書嘅情節同台詞就搞到怪怪地,合理得嚟又唔合理咁

但書入面謝危個角色好過戲個個
唔係完全針對男主角啲戲嘅有d覺得佢有努力過但handle唔到個角色
重點男女互動既情節都齊晒係度
但有d 我幾深刻印象又99地既對白無得留低有d 傷心
佢個故仔好睇但又未至於好有動力一次過chur晒去睇
我應該有排先睇完

謝危電視版後期好恐怖情人
唔知書係咪咁

其實張凌赫唔係學戲出身做得都算好
本身個角色咁複雜

睇完套劇入晒坑
睇埋佢哋成班去三亞個綜藝
都幾好笑
其實都真係恐怖情人

一開頭 我睇原著既主要目的除左係無綫cut左好多
同埋覺得女主以重生系角色來講 真係太蠢

其次就係我想搞清楚重生既究竟有幾多個人
霸總同恐怖情人只係一線之差

女主角令人最勞氣係上刀山落油鑊都要有佢份
睇完劇會諗返第一世各人搞到咁悲劇都真係關佢事

好想知仲有邊個重生
睇咗少少劇透知道
張遮

仲有冇?
想問吓本書係點寫?寫完第一世之後先第二世定戲中戲咁交代?
張係
(呢度我覺得好sad 因為女主唔敢面對自己既前世
所以基本上張寧都算兩情相悅但佢哋無係埋一齊

燕臨係後期會話佢開始發夢 夢返哂前世既嘢 會記得自己曾經夾硬要左寧寧好後悔好對唔住佢

我一直以為謝都係 但書就無話係
但其實佢係都唔奇 佢咁聰明發生過呢啲事唔會俾人知

我其實TVB版都唔係日日追
想知TVB有無cut到尤芳吟前世係穿越呢個劇情
因為女主實在太蠢 呢個劇情如果cut左我覺得好可惜實在講唔通
一開頭就係女主擘大眼就已經重生

書既最尾有番外會直接講返前世最後既事
但女主角同謝係夾啲嘅
兩個都唔係簡單嘅人

我睇得最唔舒服係女主角話晒都嫁過沈玠
但佢由始至終都當佢路人咁
正常人有少少咁多感情都會有掛
話晒上一世都攬你做皇后

另外就係個劇係跟原著開
基本上由一開始描述佢做皇后嘅嘢係極少
睇唔到做皇后呢段經歷對呢個人物有幾大影響
最多係得d flashback
同埋可能白鹿演技都係嫩一d
一諗皇后氣場會諗周迅嗰種
佢真係做皇后同做少女係好有分別

本身愛奇藝原版尤芳吟前世穿越都係冇
可能會過唔到審
所以之後佢
臨死嗰陣有句對白係話
「你成日望住我但我會覺得你係透過我望緊另一個人」
又係會令人R頭的
好睇❓️
女主唔靚

書有講寧二對沈玠無感情
佢只要后位就得
所以後期沈玠要寵薛姝佢覺得無問題都可以
一開頭仲讚成佢去寵其他妃嬪 咁就煩唔到自己

不過薛姝要同寧爭后位 佢先同薛鬥

我另外覺得可惜既係
關於寧二自身成長既描寫 同佢奶娘既影響
好似都無乜提
呢條友都幾撚樣衰
其實皇后個 look 都靚
其實佢重生之後無長進一直係書同劇都俾人話嘅問題

我個人覺得原著個亮點有唔少係謝危度
你話佢好恐怖情人又唔可以否認又唔算好係

因為書個度個取向其實
兩世都係有自我毁滅嘅取向,無論女主角揀唔揀佢都想自我毁滅,差咗女主角願意拉返佢幾多,其實後面山窿個段書幾好睇,但劇就有d 拍柒咗,始終又要就劇集節奏,可惜
成套野都出現好多想跟返原著情節同對白,但因為改晒設定搞到奇奇怪怪咁

但尤
穿越
又真係幾短小又唔影響大情節嘅嘢,改都正常其實有心,改小小補充說明,用返原著對白都通,即係補充話上一世佢係佢忠心嘅妹仔反正佢回憶都有拍到妹仔情節
屌 呢把垃圾遮 成世打飛機啦!
有啲似卡文姐姐
屌 02姑娘又做乜撚野呀
變左平時劇入面d 專壞大事既8婆咁
但係人非草木冇奶油少少感覺都冇
而家真係完全係燕臨個frd而已

書開頭有講返婉娘係個點嘅人
劇就真係冇
成日都做攪屎棍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞