[TVB] 命 轉 皇 后

1001 回覆
11 Like 121 Dislike
啱啱煲完小說
有啲失望係原作結尾真係大暴走作者自己都認
不過唔計結局真係幾好睇
佢表面身份係平南王,但其實係潛伏係朝廷既光明右使
黃智賢又有份?
平南王同國公好似樣⋯⋯
Bin打02
點解燕家又無啦啦同朝廷打
佢攬炒王黎 成日大家想一齊死
雖然暴走但有好多嘢又真係寫得好好
所以拉勻晒都仲係好高分

煲完百萬字嘅人都值得拎個獎
你喺邊睇到作者認暴走﹖
要多謝你成日幫我地呢d煲劇狗解惑
係晉江有作者2023年寫返既後話
時鏡寫話因為當時疫情無得外出佢寫到"心態崩了",不想寫了,導致結局垮塌反而番外係佢寫得最認真既
同埋有樣野值得一提係佢覺得自己寫得差
搞到大家誤解左謝危上世送刀純粹係比寧2自保
而事實上謝危係知道佢好大可能係會用黎自殺

係晉江睇有個好處係一路追一路睇評論搵到好多自己睇睇下miss左既野

定國公

平南王
番外真係睇到心up好彩今世happy end
唔止我 杞子都係好幫到手嘅追劇絲
咁你係咪課左金VIP?

其實佢感情線寫得真係好細膩(謝危02感情線)
我覺得以言情小說黎講已經好L勁

同埋我寧願送刀係自保
因為大部份正常讀者係唔算好理解謝危呢個人物
如果冇呢個point人物係更加唔討好
我諗得我呢類少數鍾意病嬌嘅讀者先會理解同鍾意呢個角色
我課左啊 好似成本買晒大約幾十蚊左右 當支持下作者
謝危真係好病嬌 我都好鐘意呢個人設
見有評論話佢有自毀型人格 佢點都諗住死
所以對佢黎講同拉埋02一齊死已經係一個好結局
佢係今世02見完張遮之後都斟晒毒酒想大家一齊死

上一世佢想救02但同時又唔可以殺燕臨
所以比左刀02自己揀
作者話佢內心係想02殺燕臨
但係以佢聰明才智 佢都知咁做好大機會會比02誤解
只不過02點做都好佢都唔會輸
如果02真係殺左燕臨 謝危就可以解脫
如果02自殺 謝危就一齊死 對佢黎講都係一種解脫
其實我有d想買一套繁體版 台灣出左 但佢一共係8本書 cls
天下已定 我固當烹 條友長期都想死 同時又覺得自己廿年前已經該死
用仇恨推動自己生存 如果咩都冇晒就冇生存意義
都理解佢點解會想一鑊熟 既然點都唔會擁有到02
我覺得而家咁錯有錯著都係好

你有冇睇作者其他書 唔知有冇呢本咁好
又咁講 今世謝危除自己把才比02戴
02 get到自己上一世有可能get錯因而動容
我覺得呢個位都係美麗嘅
有一種謝危難得嘅純粹喺度
但如果全知嘅讀者知道02係一廂情願 效果會爭d
通常晉江啲書出繁體版會有啲限定既番外 不過呢本唔肯定
我都係第一次睇呢個作者既書
我見評論啲人話佢連載緊果本劍閣聞鈴幾好睇 其他就無印象

我有時唔知睇咩既話碌下啲作者寫既書既係晉江app個榜既排名
排名前既即係熱度高多人課金比佢
雖然唔係話排名高就好睇
但起碼啲作者多數會寫得有心機啲 中伏既機會細啲
真 呢個誤會仲要解開左02心結令佢可以全心全意愛謝危
現實咁殘酷都係難得糊塗先會開心
我估呢本未必有 立過下好似都係齊章 網上又冇人特別有提起
我唔敢睇d未完嘅書 會等到發癲
見有d人話佢有本叫我不成仙都好睇
但又係字數爆多 入門門檻嚇到人卻步咁
聽你咁講我都試下課金先
我本身鍾意睇實體書 但如果好睇要追都冇辦法
我見個榜好多都係現代嘢 嗰d就真係冇乜興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞