[TVB] 命 轉 皇 后

1001 回覆
11 Like 121 Dislike

最後我想問有冇同類小說介紹 我本身睇得少呢類
但呢本都真係幾好睇 去到中段完全停唔到
睇完先知成本書過百萬字 dklm harry potter咁
講真 佢有啲甜位我覺得係兀突既
但其實佢無左呢啲甜位我覺得本書就係純權謀小說

我而家睇緊呢個作者既其他作品
文筆舒服接受到睇住先
我都打算之後睇佢另一本
因為見到喺晉江都幾高分
但係早幾日chur呢本太盡
要回一回血先再睇
我都係好鍾意嗰句不配襯,呢句響個腦度不停碌
你睇嗰個版本係咪即係寧安如夢?
有冇小說版嘅link推介?
好想男主角同女主角一齊呀
原版小説Search 坤寧

我仲睇緊佢哋嘅劇綜 好歡樂
白鹿玩鬼屋好好笑
想知張凌赫同白鹿真人有無一齊過/緊?
我係睇寧安如夢,
劇綜我都睇晒,
男主同女主個陣年尾去頒獎典禮啲互動我都睇晒,
張凌赫上跑男同白鹿個集都有睇

佢地啲直播同訪問睇左部份cut
講親張凌赫白鹿佢地私下拍拖個啲新聞全部都睇晒

舊時白鹿同張遮有另一套舊劇,周生如夢,我舊時都有睇晒

小說,我唔記得邊到dowload睇,

你google打原著書名
《坤宁》时镜
就有好多網有得睇佢小說
石狗千幾蚊都唔還俾人 見到佢個名就乞人憎
明明主題曲好聽咁多 反而唔出?
我見啲人話有一齊

但之前套劇因為有事遲左上架

到套劇正式上架時男女主已經分左手
因為有公司想請佢哋情侶檔商演 佢哋拒絕左
套劇未上都爆左佢地拍拖既新聞

狗仔拍到白鹿去張凌赫

我係睇到新聞先追寧安如夢

傳聞分手,但後尾見啲大陸爆料話有復合番

不過白鹿本身就好易拍劇食仔

可能第時又會同其他劇既男主
傳聞劇上個陣佢地又復合番

佢地中間有其他common fd 例如虞書欣係咁幫佢地復合,加上張都好想追番白,所以傳有復合
我都幾信佢地後尾有復合個傳聞

因為劇播完,個陣年尾定年頭個頒獎典禮,佢地台下啲互動都幾sweet
有另外一套劇男主設定同呢套好相似,叫星漢燦爛,呢套個陣播既成績得仲好啲,有冇睇過?
男主又係呢類有好大既仇要報,
女主原著又係穿越,但就感覺聰明過寧2

難得有人同我一樣劇同小說都睇
我鐘意睇下劇,對男女主有個外型印象,再睇小說,會有概念咁睇小說好睇好多
我啱啱睇,上個星期先睇,覺得幾好睇,乜都唔知呀
我都覺得小小淫有瑕想啲正
可能我太耐前睇又唔記得有好激
我印象男主對女主話我要你個度,好像好快完

小說係寫得細好多,所以邊睇劇邊睇小說好正

原著張遮都係重生,但除左因為唔可以同女主一齊係因為重生,其他時間完全唔覺得佢係重生

我係多p黨,因為呢套劇我係覺得小有既男女同全部男配都好正,無論演員個樣同角色我都好鐘意

我明點解啲人鐘意張遮,因為對比下,男主太癲,太係恐怖情人咁,現實唔會鐘意呢種

我記得舊時睇ptt個邊台灣人討論,問咁多個男想揀邊個做男朋友,大部份人技燕臨,小部份張遮,冇人揀男主

不過我都覺得男主好正,我本身好鐘意睇呢類叻權謀去報仇,外表隐忍但內心好癲既男主
星漢燦爛冇睇過
因為本身我唔多睇陸劇
係睇到呢套開頭幾得意就睇下
後尾追埋原版同埋書
追到元氣大傷

反而我會一路睇文字再幻想邊個真人去做會似
男主角我想來想去 呢套我會覺得搵劉謙做都可以
女主角就好難想像 都有想過後生李麗珍可能都似02
其實燕臨放去其他書擺明係男主角材料
佢呢本d男配角個個都有返咁上下又深情

但張遮太悶啦 又內心同現實都好多負搶
條命係由內到外咁苦出嚟 成個人可以榨出一杯苦茶
不過我好鍾意書個ending 最後係由佢眼中去睇謝危嗰度
再用幾句詩結尾 好圓滿 同埋真係得佢係睇清晒成件事可以去總結

我覺得謝危好正 唔痴嗰陣係近乎完美
啱啱google見到星漢燦爛全套係 27+29 集
要睇晒都幾甘
其實如果以坤寧本書個篇幅
套劇可以再長少少可能會仲好
因為我覺得書嗰度由02走咗嗰度開始係再好睇d
原來miss咗你hidden嗰d字

我就係想tvb版播完前睇晒書
點知睇完先發現原來後段係咁唔同

星漢燦爛勁推,推親俾人,個個睇都話好睇,多過呢套,小說長度好像同呢個近啲
太長既小說,長度慶如年咁要拍幾季劇咁,我唔想睇

依套劇,男主角色搵啲做到奸角既男演員做會好啲,張凌赫本人幾正直陽光男孩咁,佢做係差d,不過其實我本身係因為佢做呢個角色先睇,佢既其他劇我冇興趣

女主就是但搵個靚做就得

原來你唔多睇,本身難得見人有人睇小說加陸劇,仲諗住呢套劇完左好冇開個tg group繼續討論其他陸劇同小說
但謝危後期經常性發癲,雖然我本身就鐘意睇佢癲

佢山洞個陣已經叫女主一齊死,佢有時仲負能量過張遮,成日差住女主頸咁強吻
張遮衰唔夠主動同錯timing,又太正直

其實佢係好悶,但女主好像唔介意,其實除左一開始張遮起太后面前幫女主,前世有幫女主,女主就好快鐘意張遮
有時都諗點解女主咁快咁鐘諗張遮
寧安其實都38,又唔算多星漢好多

星漢燦爛拍得算剛好,寧安雖然短但好多位拍得太短都有時覺得有點突然,但前期較長同有點悶,
反而後面有時覺得拍得有點急

寧安個陣因為燕臨個演員本身單野,傳聞有cut緊啲篇幅
星漢多少少男女主sweet位,但有d配角助攻搞笑,同配角都會拍下,但唔起水時長,都係推進到男女主
之後睇呢個先

開頭睇唔覺但睇睇下張凌赫幾靚仔
因為有d星一著時裝就搞不L掂

某程度上係睇呢套入左坑
不過我都有少少懷疑真係好睇嘅比例多唔多
始終佢生產量大一定好多沙石
冇計 本身佢人物冇安全感
所以得女主角會明白佢 因為佢地背景有少少似
只係一個由冇到有 一個由有到冇
但後尾成日煮嘢佢食嗰d都好lum

書有講話女主角係對佢一見鍾情
我會覺得係02上一世咁狂妄
個個都捧住你 唯獨是一個人會避開你
而又格外守禮 勾起佢要玩佢嘅心 好似對小動物咁
所以到最後我會覺得套劇本身要改編係有不少難度分數
改到而家咁都算合格
但本書好多本身有嘅有優點佢做唔到出嚟
有一個位我又係覺得好正
係當02回頭 發現兩年間身邊既所有人由霸氣到落難 純真到磨練成沉穩
好似過左一世咁

呢個feel係呢套劇冇可能做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞