初遊歐洲16日

137 回覆
22 Like 7 Dislike
Strong post lm
幾經辛苦終於去到機場
搞完搞退稅嗰啲就入禁區食野
最後一餐決定食多次m記

好食過第一次食嗰餐好多
14:30起飛

17:40到達

18:30返到酒店放低野就出去食野
Hello big ben

19:30 晚餐

一個 pizza同一個意粉
個雞扒意粉好食
Pizza就一般 不過冇想像中咁差
兩杯啤酒都幾好飲 好過比利時好多

食完就返酒店附近超市行下

22:00宵夜

嗰皮唔係脆
食完就執野訓教
Day 13
09:00 早餐
酒店附近揾咗間cafe

幾好食

之後出發去Excel London

交通工具可以帶寵物真係好

10:00 到達
喺出發前見到 Pokémon有個活動會喺倫敦搞 又比我地book到位 所以就改一改行程 一早過嚟

入面好大 好多 Pokémon center uk限定嘅野
有啲 online 冇貨但呢到會有
行咗一個鐘之後排隊比錢都排咗大半個鐘
有呢啲活動建議有幾早 book幾早
出到去好多位啲人會攤啲野出嚟賣
Psa卡 唔同語言嘅 Pokémon卡 同埋一啲限定商品
我地都行咗陣先離開

嗰環保袋係買野送 但去到晏晝1點到已經冇晒
我地就返酒店放低野先再出去

15:15 Borough market
喺到食當食 lunch

薯條

炸得好脆 比較重口味 食到最尾好鹹

火腿芝士牛角包

普通 如果係熱嘅會好食啲

西班牙海鮮飯

應該落咗啲黃薑粉調味 冇西班牙咁好食但都叫合格
用西班牙文講唔該會比多隻蝦你

生蠔

我唔鍾意食
男朋友話好肥 食落好新鮮
食完就去 Tower bridge

路過 London Bridge

16:30 Tower bridge

打完卡就去白金漢宮

其實冇乜野好睇

隔離嗰公園啲動物仲好睇
之後再去埋西敏寺同大笨鐘打卡
跟住就坐車去食晚餐
19:00 晚餐

炸蝦好食 嗰牛好香燒烤味
食完再去買甜品

幾好食 但食到最後會覺得好膩

話說呢日係車仔對曼聯 本身想揾間酒吧睇
但開波冇幾耐就比人2-0諗住唔睇算
點知上半場追到2-2
即刻換衫去附近間酒吧到睇

結果追到2-3 到臨完場輸返4-3
全間酒吧除咗我地兩個都好開心
睇完嗱嗱臨返酒店瞓覺
Day 14
07:45 check out
去車站
09.00 出發去曼市

唔知係咪因為罷工 架巴士full晒
14:00到達曼市

原本預13:00前到 但塞車塞咗成個鐘
坐車坐到痛
早餐淨係喺車食咗份三文治同包薯片
落車即刻喺附近揾野食

好大份 好多肉 薯條好脆 味道正常
物價低過倫敦
食完就坐車去酒店
15:15酒店

放低啲野就去球場打卡
奧脫福球場

幾經辛苦終於嚟到
今日係星期五所以冇乜人 但好大風

即刻買返件波衫
我哋買咗球員版再印字
係即場印同分開比錢 有得印自己個名

19:00 晚餐

芝士額外加 紅色嗰個醬最好食

好香 好腍

特登叫個菜食 都好好食

唯一一個甜品Tramisu

食落唔係 creamy嗰種 似係蛋糕咁 好食
間餐廳有兩枱外國人 傾咗幾句
佢哋都係特登嚟睇波
不過有個阿爸撐利物浦個仔就撐曼聯

食完就返酒店休息
餐餐都薯條
London pride 正
好彩有帶清熱酷
我同事成日飲,堅有用?
Lm
係 沖嗰隻有用過一枝枝
Day 15
本身預今日係睇波所以乜都冇plan
突如其來多咗日
有諗過去卡靈頓基地等球員拎簽名 但睇過話衣加唔會停車簽名 再加上有機會落雨 所以都係去市中心行下算
10:30 早餐
附近冇乜野食 所以喺酒店食

熱嘅野唔係好多 但有好多包嗰啲
味道都幾好

最鍾意呢個
食完就坐車出市中心
去咗 football museum

上網買好似平€2 同埋一張飛好似可以一年仼入

第一本球例

入面都有野玩

間舖頭有球員嘅親簽賣
14:00 lunch
揾咗間越南野食

唔知點解蝦餅要跟泰式辣醬

一個炒飯 一個湯麵
炒飯好食啲 都叫乾身
湯麵睇落好辣但一啲都唔辣 食落有啲淡
一定冇香港咁好食 但都叫過得去
食完行咗陣街就返酒店
再去球場嗰面買咗條頸巾

呢條野都係 made in uk
跟住返去酒店做咗嗰gym就食晚餐
都係酒店食€27 2 course 可以揀前菜/甜品+main 我地揀咗兩個前菜
南瓜湯

幾好飲但冇乜特別

雞翼 推薦 嗰汁好好食 食完好開胃 係酸酸甜甜咁

一份牛扒跟兩個配菜同一個醬 都幾抵食
味道唔錯 但唔夠前日嗰兩間咁好食
食完就返去執喼
22:00宵夜
Check in嗰日比咗兩張券 可以喺酒店嗰 bar換野飲
紅酒 白酒 啤酒 氣水都得
我地換咗兩杯啤酒
聽講可以清熱氣

食完就真係返去訓
英國個football museum太少嘢睇 同佢豐富嘅足球歷史都唔相稱

比較之下德國嗰個堅多嘢睇 (係多蒙特) 同好全面 連球迷文化都有詳細講

今年年尾會睇意大利嗰個 (係佛羅倫斯) 唔知點樣呢?
到時比較下
三個國家都係歐洲足球強國 (雖然而家德國都渣晒) 值得去睇佢哋嘅足球歷史同參觀球場
未去過 有機會會去
呢個勝在多野玩
啱晒陪人去嘅我
德國嗰個都多嘢玩 展品多 唔悶的
由開館睇到閂門都得

我都唔係太迷足球 陪人去 都覺得好正
英國呢個都OK 最好多啲歷史多啲展品啦
Lm
多謝分享
仲有克羅地亞薩格勒布嗰個 呢個真係要負評 資料同展品少到呢……(雖然免費)
但呢個國家足球水平幾高喎 世界盃都攞過一亞兩季 都咁唔重視整個好啲嘅館 收費都會有人睇啦

Day 16
雙紅會對戰
今個旅程嘅第二個重點就係睇呢一場波
早餐都係酒店食

野食應該日日一樣
食完就 check out加寄存行李
之後就出發去奥脱福球場

希望拎到簽名

Onana同麥龜幾fd

總共拎咗9個簽名
本身做好心理準備等好耐都可能拎唔到簽名 但拎到咁多個真係好開心
要早起身同吹咗咁耐風都值得

跟住就返原本住嗰間酒店拎行李過今晚住嗰間酒店
順便食咗份三文治同沙律就再過球場

13:00 球場
我地張飛係Ticket Plus Museum Pre-match
可以開波前兩個鍾入博物館行
上到門口會比條手帶你

到14.40去返博物館門口就會有人帶你上看台

比賽前45分鐘會出嚟熱身

全場爆晒

利物浦球迷區

黃色衫全部都係保安

上半場係坐曼聯嗰面

個人感受
開波頭十分鐘其實幾有勢 跟住就比利物浦壓住 特別係入咗第一球之後都feel到係想守和上半場

到半場嗰陣男朋友已經頹頹哋咁講
下半場我地呢面都冇野睇 都係曼聯比人攻
我就同佢講 曼聯上半場係為咗留力 等下半場先入波比我地近啲睇到
點知真係比我講中

第一球 般奴嗰球全場靜晒咁望住佢入
睇返啲重播片呢球速度好快 現場睇感覺係慢啲
跟住啲士氣就返晒嚟

跟住到文奴第二球 嗰個情況冇諗過會起腳仲要入埋仲比我地錄到片

全場氣氛極好

去到輸12碼嘅時候曼聯嗰勢就弱返
特別係最後一球角球 好彩冇事
我同男朋友都覺得拖落去會輸多球
好彩夠鐘吹完場雞
雖然和波 但大部分曼聯球迷都幾開心
男朋友都話和波已經好滿意 仲要係2-2嘅和波 再加上3球都係我地呢面入

佢本身都係諗住輸小當贏嘅心態咁睇 特別係經歷完車仔嗰場之後
和波+拎到簽名都值回票價
好彩唔算閪波

第一次睇波覺得現場嘅氣氛好好 好值得嚟睇
同埋感受到主場嘅優勢
搶到波 或者守到都會拍手鼓勵
相反對面搶波 開角球就會”her”佢地

我都係同男朋友一齊先開始睇波
都成日笑鳩佢地廢同埋睇睇下玩手機
但喺睇到反追2:1嘅時候真係有啲感動到想喊 有種好熱血嘅感覺
同埋覺得場波好快踢完

總結嚟講有機會嘅都想再嚟睇
不過男朋友都話係雙紅會氣氛先咁好

提外話
原本以為睇波係要企喺到睇
但除咗進攻有機會入波 同埋最後幾分鐘 絶大部分時間都係坐只要前面有一個人企起身 就會全部企起身 如果唔係會遮住睇唔到
成個畫面係幾搞笑
建議大家袋仔都唔好帶咁去睇方便啲

我地都等完場啲球員行晒一圈先走

下次見啦

希望有生之年睇到曼聯奪冠
好正,雙紅會仲要唔洗輸

係邊到買飛?
頭三個同你一樣但之後落Bern同Milan
lm
6月尾去正 淡季 唔太熱 又唔凍
2:1嗰陣以為會贏架
曼聯官網買
睇完波就行返去酒店
沿路都好順暢 開頭仲以為會好塞
返到去放低野就買晚餐
酒店隔離有pizza同快餐店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞