初遊歐洲16日

137 回覆
22 Like 7 Dislike
電話應該點好?
買條縄?
貼身腰包有冇推介
Day5
08:15起身

琴日喺超市買定嘅早餐

行去羅浮宮

一定要買定飛 如果唔係有排排隊

10:30已經極多人 係要迫埋去睇

成個羅浮宮感覺都好多人 好嘈 好多人隨地坐
同荷蘭嘅博物館好大分別
有種街市買餸嘅感覺

行咗個半鍾左右就走咗
喺入面嗰商場買野食
La maison

全部都係朱古力味嘅Macaron 正正常常
朱古力就好好食 唔會死甜 可以食到唔同層次
同店員傾多幾句會比多幾粒你試

食落唔會好甜 咬落去好鬆軟 好食

之後就去食 lunch
13:00
LE LOUCHEBEM

蝸牛好食
薯條夠脆 牛扒正常
唔會特登再嚟食
之後坐車去買甜品

泡芙嚟 好食 唔會好甜
嗰店員啱啱返工冇幾耐 英文唔係話好好 但好nice
之後去影日頭嘅Eifflee tower

今日冇落雨即刻好多人
日頭同夜晚完全唔同feel
夜晚睇感覺驚艷啲

影完相就坐巴士去凱旋門

行到頭都暈
建議30歲前好嚟
仲要行返落去

好彩冇落雨
上面極大風
不過係幾靚 如果天氣好睇日落會仲jeng

落返去有活動 問人好似係每日7.00pm都會有

之後就去食晚餐
Pedra Alta
好多人介紹嘅餐廳 亦有好多遊客嚟食

好大份 但海鮮唔係想像中咁多 嗰底有好多薯條
額外仲會有一盤薯條同一個湯飯
海鮮食落新鮮 幾好食 會再嚟
另外叫咗枝細嘅白酒 啱兩個人飲
埋單唔洗€70

食完就坐車返酒店 準備聽日早起
用電話繩 再加長期放外套嘅內袋 冇就再攝喺條裙到
攝住係有啲奇怪 但安全好多
或者買條鏈穿喺帶皮帶嘅位再放入褲袋
腰包用斜孭嘅會舒服啲 攬喺條腰嘅會頂到嗰肚
去晒啲大路野同一個 Pokémon嘅活動
如非必要唔會特登再去
阿姆斯特丹同布魯塞爾治安好唔好?
Plan緊黎緊去英國探親之前一個人去附近玩幾日
Day 6
呢兩日就係今次行程嘅其中一個重點
巴黎迪士尼
⼀直都想去晒全世界嘅迪士尼(除咗上海)
其實冇話特別鍾意邊個角色
但去迪士尼嘅感覺就好似可以做返細佬 冇野要顧忌

8:00坐地鐵出發去迪士尼 半個鐘左右就到
之後再坐shuttle bus去酒店
搞掂完我地就去華特迪士尼先

推薦一定要玩 Hollywood tower 喺到就唔劇透大家

之後就去咗必玩嘅五星級大鼠

BOOK咗13:30 Lunch所以過返迪士尼先

13:30 Lunch
Plaza Gardens Restaurant
建議提早book位 可以唔洗排隊直接入

種類唔多 但味道ok 每個人包一杯野飲
夜晚嚟食會有角色嚟影相 但貴好多同埋冇得用 meal plan book
阿姆斯特丹幾好 不過去紅燈區就小心啲 有人搭訕唔好理
布魯塞爾就正常 但 stay一日就夠
兩個地方都係人多嘅時候小心啲 唔好太夜返去同行巷仔就ok
食完去城堡到打卡

前兩日落好大雨 好彩今日藍天白雲

香港冇咗嘅巴斯光年
條路同啲設計同香港一樣

玩咗個Peter Pan嘅 都係睇野

之後玩多個加勒比海就出返城堡

等睇夜晚嗰show
嗰show嘅內容

應該環保問題所以轉咗做燈光show?

成個show ard 20分鐘 頭半段其實有啲悶
係去到後半段配合埋啲煙花先好睇啲
同以前香港迪士尼煙花比嘅煙花係完勝
轉咗做燈光show有啲可惜
唔係企前面嘅其實唔太知發生乜事
比我揀會想要返淨煙花

想睇嘅要早啲去企前啲

睇完就返酒店休息 聽日仲要早起
Ams其實幾ok, 不過遊客區都係小心啲
餐餐都幾吸引下
Day 7
住酒店可以早一個鐘入去
所以08:30已經可以入去
為咗可以影到小啲人嘅城堡
一早06:30起身
準時07:00食早餐
07.10已經好多人排隊

全是包
8:15出到去

冇人打卡 可以慢慢影

啲外國人早入去真係衝去玩
所以我地就喺城堡慢慢打卡

影到09:15就嗱嗱臨過埋華特迪士尼打卡
出到去已經好多人排緊等09:30入場

影完仲未多09:30我地即刻去排蜘蛛俠
都要排20mins

一定要玩 玩法好特別

玩完就去玩過山車

嗰袋喺就咁放喺腳前
玩嗰陣真係驚嗰袋飛走

玩完呢個去咗食啲野
之後再玩多次 Hollywood tower
喺排緊隊嘅時候收到Email
因為罷工4月5號倫敦去曼市嘅鐵路會全部取消
我地即刻揾其他方法
機票見到要成三千幾一個人
所以即刻揾巴士
見到有班09:00出發13.00到達即刻買
夜啲再睇已經冇咗呢班車 好彩發現得早
一路排隊一路搞 感覺好快就到我地
玩完就準備離開

我地坐迪士尼架 shuttle bus出機場
原本應該好夠時間 點知塞車
好彩最後趕得切 同車就好似有人趕唔切飛機

出發去馬德理

全程機都勁 chock 唔怪得降落有人拍手
落機已經21.00 所以買個m記返酒店食算

全程最難食嘅一餐啲包乾過香港 又貴
買完嗱嗱聲坐shuttle返酒店訓
西班牙仲正 又平
留名參考
Day 8
旅程已經去到一半 今日就hea下當休息下
11:00 check out 坐車出市中心

乾淨過巴黎 同埋重點 有電梯
13:00 食lunch
Botin
有記錄最耐嘅餐廳 今年係開業299年
好好彩坐到地牢嗰位 以前係酒窖嚟

洋蔥湯 入面好多配料
烤羊腿 肉質軟嫩 唔係好重騷味

烤乳豬 外皮好脆 肉質紮實但唔會韌

甜品好食 同埋幾大份

未試過可以嚟試下 唔係一間得gimmick嘅餐廳
兩個人埋單大約€90
食完之後去附近食埋個西班牙油條
Chocolate Madrid

食落好油 朱古力食落唔太甜但好杰身
食幾啖已經好膩買一份 share試下就夠

食完就返酒店拎啲衫去洗

跟住冇野做我地決定睇功夫熊貓

€12.4一張 香港啲戲院好坐啲

有極大筒嘅爆谷 啲外國人一人一兜都唔知點食
睇完戲買個kebab返酒店食 早啲休息

想嗌雞翼飯變咗10隻雞翼
Day 9
今日會去一個古城 Toledo
食咗個早餐先

坐鐵唔洗一個鐘就到咗

去咗嗰博物館到睇野

入面有個類似觀景台嘅 area望晒呢到嘅景觀

藍天白雲嘅應該幾靚

13.00 lunch
決定直接喺博物館入面食
叫咗個3 course 嘅 lunch包野飲
前菜

有好多款式 揀咗一個豆嘅湯同沙律
嚟到好珍惜食菜嘅機會
份量好多 味道都好好食

主菜

牛扒好食但冇乜驚喜
嗰鴨髀極度推薦啲肉用叉一扯整開 食落好香嗰皮好脆 配埋嗰醬食會更加清新

甜品

一個米布甸 一個甜品
呢兩樣就冇乜特別

埋單兩個人唔洗€50
參考返呢到喺近郊 應該算貴
但對比巴黎或者想喺香港食到同樣質素
應要比多個 double都未必食到
所以真係覺得物超所值
食完個 lunch就行咗去教堂
Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo
全個旅程唯一要比錢入嘅教堂

入面真係好靚 好華麗
同之前去嘅教堂好大分別

呢舊野淨保費都二千萬hkd
行完成個教堂感覺真係好諷刺
行完我地就坐車出車站 準備返市中心

嗰ham唔係話好重鹹香味 但份量幾多
口痕可以試吓

坐車返市中心嘅時候竟日見到彩虹
好靚 好好彩
第一次咁 random咁見到彩虹

20:00 Dinner

凍海鮮 份量好多
全部都好新鮮
薯仔八爪魚食落好腍 都好好食
埋單大約€70
食完就返酒店
Day 10
12:00 brunch

兩個都好好食
下面嗰個辣辣地配嗰包食好開胃
跟住又係去睇博物館

入面係唔比影相大約行1嗰鐘就走咗

其實早兩日已經有啲作病 有keep住食藥
但由day2開始就不斷淋雨吹風
同埋喺巴嚟嗰幾日休息得唔夠
真係頂唔順 成個人好攰 冇力咁
本身今日嘅行程係去多個博物館同 shopping
過段選擇放棄
返酒店休息希望抖足精神會好啲
如果真係病咗 跟住都唔會玩得開心
希望訓醒教會冇事
訓咗2.5hr之後真係精神返
我訓幾耐男朋友就陪咗我幾耐 就嚟餓死佢
即刻食啲野先

18:00 第一餐晚餐

質素正正常常
食完再拎咗啲衫去洗之後就去咗廣場到行

20:00嗰天仲係咁光
好多食肆都係20:00之後先開

20:45 第二餐晚餐
喺 Google map是旦揾咗間高分嘅海鮮飯

海鮮飯同香港差好遠 極好食
唔係得個鹹字 真係海鮮嘅鮮味
個蝦雖然睇落好多油 但食落都ok
Ham配蜜瓜都好食

食完再去買甜品同宵夜

同前日食kebab同一間
今次想叫淨雞翼就有埋飯
食埋就休息了
Day 11
琴日休息完已經冇唔舒服
呢幾日不斷食藥 喺啲菌發出嚟之前消滅晒佢哋 可能真係有用

10:00早餐

正正常常

11:00 Palacio Real de Madrid

外面睇落去簡約
但入面都係極度華麗
佢有一個方向順住行就唔會miss啲野
但建議早啲嚟 晏晝嚟嘅要排隊入場
行咗一個鐘多啲 之後就去埋隔籬嗰教堂

Catedral de la Almudena

去完Toledo嗰教堂就覺得呢到冇乜特別
Hea咗陣就去食 lunch
13:00 lunch
Restaurante La Mi Venta

又係一間係地窖嘅餐廳
真係有蜘蛛網
前菜 自製伊比利亞火腿炸丸子佐蜜餞辣椒醬

火腿味唔係話好出 但食落幾好食 可以一試

主菜 魷魚

下面有啲洋蔥 甜甜地 連埋魷魚食好夾
主菜 伊比利亞豬

好好食 外皮咬落去係脆脆地 入面好 juicy
食得出係肥 但唔會覺得油膩

甜品 朱古力 mousse

食落唔太甜 正正常常

有冇人知點解西班牙啲餐廳食完會比 shot你
食完 lunch就去皇馬主場

唔係皇馬fans所以行咗個圈就走

前一日換比賽完所以換草

行完之後去 shopping就食晚飯
19:30 晚餐
T bone連薯條

好大份啲肉唔會好韌 好重肉味
叫埋兩杯紅酒都係€50
食完再去 shopping跟住再食宵夜
22:00 宵夜
直接喺酒店樓下揾咗間食

決定食多次海鮮飯同八爪魚
海鮮飯冇琴日嗰間咁好食 呢間多啲香料味同濕啲 不過都係好食過香港嘅
八爪魚都係冇大前日嗰間咁好食 味道有啲淡 不過都叫合格
食完就真係返去執野聽日就飛英國
Day 12
11:00 check out
坐車出機場

建議大家睇定架車時間表 miss咗要等好耐
一路等一路驚出唔切機場

喺等車嘅時候我地發現咗個更加嚴重嘅問題
今次旅程嘅第二個重點就係去曼聯睇雙紅會
買飛嘅時候場波係4月6踢
我地就買4月7倫敦夜機返香港
去到呢一刻先發現改咗做4月7踢
嗰一刻極度慌張
但波就一定要睇 即刻分頭行事
即刻打去原本住間酒店問可唔可以Book多晚
但佢話已經full咗
再即刻揾過第二間 喺原本嗰間對面
好彩仲有房£60 兩個人
解決咗住嘅問題
同時即刻改機票
國泰 online㩒更改行程佢又話有錯誤
WhatsApp嗰AI又搞唔掂
最後直接打國泰客服西班牙嗰電話
好彩嗰陣買咗張打到電話嘅電話卡
成功改到4月8號同一時間倫敦飛
跟住再改埋曼市返倫敦張火車飛
總算搞掂
西班牙啲野食睇落全部都好正
又平又好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞