的士牌跌咁多...

170 回覆
79 Like 5 Dislike
on9 揸的士呢啲唔好做就隨時走架啦 做臭個朵仲衰啦弱智仔 你估個個好似連登仔你班社會垃圾咁無腦咩
仲有 的士幾時冇人租?on9仔 你以為牌價跌就少啲人租?
up乜我係話少咗人租/買所以牌價跌
唔係點解牌價跌咁多
取消要賠償
梗係唔取消
由鳩佢跌,要坐坐uber la
做咩要賠
人地多勞多得 搵到50k都係辛苦錢嚟 點會係搶

你話果啲黑的就話啫
short call
的士牌二百零萬左右先正常
可以產生現金流既產品就會有內在價值
有內在價值既野係自由市場就會有人炒
炒炒賣賣係香港核心價值,冇政府插既話水電煤連空氣都一樣可以炒

但係政府又唔撚肯收番啲牌/無限發牌
出多個uber 牌
人哋買返嚟二十萬
你擔心人哋不如擔心你自己啦傻仔
大把6-70歲司機都係牌主,揸嚟避老婆
咩叫正常
可能下集就係介紹人點買個的士牌,搵的士邦出嚟一齊講
唔夠van仔牌跌得多
其實依家個價咁差都係因為車行睇到班高位水魚爆晒廠姐

情況同小巴牌有啲唔同
點解唔使賠?政府收返小販牌都要賠啦
我老豆人生最英明嘅決定
就係700萬賣咗個的士牌退休
以前還以前啦 而家做嘢方法都唔同曬
大勢所趨
的士係公共交通服務 就唔應該係用黎炒
的士佬其實自己都難做 過個海吉車塞車返仲蝕返轉頭
最大弊端唔係黑的,係一眾炒家持牌人
2024啦; 講鷹魚葉, 可以收佢皮。

二百零蚊就正常
即係香港唔需要咁多的士
見人講鬼話, 見鬼講人話
的士佬對住疑似想入行既, 會講到乞米咁慘 (怕你入行, 多隻香爐多隻鬼) why ? --- 塊餅係得咁大, 多左司機開工佢咪會少左客
對住仇家(的士業無行家, 互相視為仇家, 全港72行最唔團結就係的士佬) 就會認屎認屁: 你尋晚淨肉20底 (2K)好撚勁咩, 我25底啦 etc
why? no why.... concept類似連燈FG=50K, 咩話你50? 咁撚少, 我FG果時70K呀... etc)

車行/車主亦都係見人講鬼話/見鬼講人話
對住牛奶仔:好好做架, 會有專人教你點樣兜點樣搵到客, 信我啦, 一個月3,4萬無難度
why --> 引人入行= D車唔洗浪係停車場, 多左人租車開工
對住鏡頭: 「的士業寒冬, 要求盡快落實起錶加至XX」
點解? --> 因為車租收入101%同錶頭(起錶價)掛勾, 錶頭加5蚊, 車租每更加30咁上下 = 車主車行得益, 佢地最想起錶100蚊添

結論係的士佬講自己收入幾多, 唔需要信,
即使係自己老婆, 佢地都唔會講真話 (DC9心諗, 全CASH, 你又check唔撚到我既, 交完車我去叫雞定賭, 你都唔會知D錢有無少左)
搵到幾多, 只有佢地自己知

要想真正知道DC9一般收入既話, 要問就問D已經無揸既過來人
因為佢地無動機去水9你, 佢地講既數, 可以信8成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞