的士牌跌咁多...

170 回覆
79 Like 5 Dislike
當年青龍教師尊(的士招)佢剩低啲牌點算?
而家幾多
以前要600萬
uber 要牌?
直接取消出牌制度啦
問過珠姐未?
個牌係用黎揸 唔係用黎炒
咪係 都cls
好快250萬
珠姐放晒 好似
早幾個月穿400萬出新聞,咁快就333萬
所以早兩日有個師兄出po水人入行
高位上過700幾萬
果排俾支那瘋狂狂炒高 ,再加上車主左手交右手製造交投熱烈假象

以我所知用6、7百萬接貨嘅果批大多數唔係香港車主,係支那水魚。 香港果d上哂岸、食正經濟起飛果批老一輩車主多數都係100萬樓下買 ,尾果浸都係200、300萬時買入
所以佢地情願浪住架車係停車場,都唔會減一毫子車租。

的士車行之間亦好撚多黑暗野,全港萬九幾個紅的牌、萬九幾架的士,但真係長期有司機租緊嘅大概只係得一半,咁仲有幾千架做緊咩?就係鋪塵

結論係:最好跌到0
建議個牌丟空一年直接沒收
好似出牌3個月內要出埋車
揸的士搵到錢使驚個牌跌
有的士牌洗咩揸的士
仲邊有人買
珠姐咁醒目,已經放晒!?
話說好的時候一更可以揾唔止3K,淨袋,真是好過去搶
以前香港遍地黃金,做咩都搵到錢
佢唔係講緊以前,是依家喎

我就抱有懷疑
自用驚西
以前好景果陣,一個月可能有1、2晚淨肉3K
其餘日子大概係淨肉800-1700咁上下
夜間 平均一個月係有30-40k淨肉 ,視乎勤唔勤力
而家由治及興咗,夜更唔會搵到依個數啦,25-30k/月咁上下,日更20-25k/月左右

的士佬只會同人曬最好果d數,要型、要威,想話俾人知自己好風光,但揸兜果時就緒入自己老母個西入面,唔會同人講的

唔計外在因素嘅話,其實的士算係幾啱毒撚做,唔洗應酬老細又無辦公室政治,每日淨係自閉係架車度做,夠搏嘅做特更,即係全架包嚟做。好處係想洗錢都無時間洗,人地趕交更趕洗車時,做埋佢地果份(交車時段粥多僧少),夠毅力捱到十年八年特更嘅話,其實會儲到一大舊錢,2、3百萬唔難。因為你真係唔會有機會洗到錢,又唔洗報稅。但保證你到時真實年齡30但身體機能已經50歲(咁上下) 無呃你,賺到有無命享 ,自己諗

咁外在因素係咩 ,就係支那網約車一定會喺香港合法,係遲早嘅事。幾肯定港共唔會俾uber合法,
但小紅書一句「點解香港無網約車」 第二日就會合法
到時香港的士market share只會跌到10、20%左右

咁到時牌價會跌到幾多,可以想像到
搞得死的士的 唔會係uber
所以如果屋企人有的士牌係手,勸佢盡早離場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞