老母的抉擇leica vs fujifilm

164 回覆
63 Like 236 Dislike
算吧啦條友都未見過百幾萬嘅機
一個銷售平台你當佢係全個市場?
見過佢佔有率就會變高?
窮到要用相機黎打飛機炫富
指標性比你更有說服力
曾經兩個牌子都有,但之後放走fuji,
只留返M機因為Leica vs fuji
我覺得最大分別係差唔多size下,
機身一個full frame同apsc。

富士xf鏡頭支支菲球面,唔算特別有特色玩味
自動對焦感覺唔太準⋯⋯
賣點始終係機身入面嘅film simulations.
插M鏡手動,焦距x1.5少咗啲嘢
玩副廠zeiss又出得一兩支鏡、
福仔出嘅x mount, m mount lens 又差唔多$,
係入都會先考慮入m mount的比M機玩

玩ovf
X pro / x100 又冇M機個ovf咁正,
m viewfinger個parallax 順眼好多。
加減屈光又冇x100咁ovf有明顯distortion.

但如果玩富士rangefinder style下下evf mode就不如用xe4,至少平啲唔使食xpro/x100噤貴價系列

個人覺得富士最吸引嘅係炭灰色x Pro2/xe4 配福仔27/2手動餅鏡
靚仔外型又保持到apsc機應該嘅輕便靈活,
有對焦尺方便手動zone focus,
同埋最近對焦距離0.25,
=ff機40mm,乜主題都叫做可以影吓。

不過X系列內置panorama / gfx 個 xpan crop都係leica冇嘅好嘢嚟

夠$就入部M同富士兩個牌子都要曬
你一定好有錢
我掩護你走先
呢個銷售平台富士仲霸榜
一定非常有代表性

https://www.youtube.com/watch?v=xv5d4eVIoiE

你講得啱
如果fuji 出ff既xpro 就可以用m鏡了
唔係同sony傾好晒唔玩F F市場
所以sony先唔會cut fuji cmos 貨?
你瞓醒未啊富士唔買Sony姐可以同樂聲攞㗎嘛你當樂聲嗰啲sensor傻㗎
不過又咁講,如果FF的話
X100支鏡都唔會咁細枝,睇下RX1R就知

明明以前啲菲林隨身機
支鏡都可以做到好迷你
點解而家用ff sensor就唔得呢
唔講浮動鏡組光學果d
最簡單咪有Af, vr 模組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞