老母的抉擇leica vs fujifilm

164 回覆
63 Like 235 Dislike
M->鏡群大;鏡頭光學有特色;旁軸操控感;monochrome cmos獨步宇宙

SL->平玩APO鏡嘅高質光學;leica味精color science

Q->唯一FF便攜大光圈(Panasonic 貼牌)

唔怕你貨比貨,最怕你唔識貨

夠你哋三賤畜四乞衣咁戇鳩?
Fujifilm啲用家,尤其rx100果啲傻鳩
咪又貪個樣用嚟曬命
復古look咪就係致敬緊leica m3
又係拉狗
收架啦你
影wedding 都無燈
三島係咪你?
我block 柒咗你睇唔到

你哋攝台四賤畜果然同一個狗閪窿出嚟一講唔贏就淨係識block 我後再扮睇唔到廢柴你哋四件繼續互屌屎窟窿啦
Q2好似重係親生仔?
Q1-3 三支鏡都一樣冇改動過
日本美國光學專利都係Panasonic 任睇
點解有戇鳩仔會相信Leica 有af 鏡
由機身光學電子設計到生產都係Panasonic 一手包辦
得粒紅點同組裝部分先係Leica (德國富士康)

要Leica 親生仔買M啦
不過你話Q係Panasonic 親生又冇錯

點解幾萬蚊玩具都要攞嚟曬命
你真係窮得咁緊要咩
fuji版有人俾多幾千食炒買x100vi都扮大爺袋屌人窮啦

屌你原來你賭仔嚟......唔怪得知幾萬蚊嘢都話晒命
兩皮野買部crop 機比人笑自己蠢
兩皮x100vi蠢d定Panasonic Q蠢d? 你講!
一定係Panasonic Q
Icic,但又咁講,波子Macan同vw tiguan 咪重誇張,q支鏡都係tailor 俾Leica,但macan係engine底架成個搬落去咪一樣大賣,呢部野救左波子,唔通揸30個既tiguan 又笑鳩80個既macan咩

Performance 質素使用感重要過有幾親生子吧
重點係你唔會用80個買部福屎
正如你唔會用五皮野買部Panasonic 28mm Dc

根本除左個Leica logo 成部機一d Leica 元素都冇
Fyr 貼個logo 提昇performance 都係10蚊有找
如果買咗佢貼落去Sony a7cr
M機M鏡用落係唔同的
會話自己部Leica af 又快又準
Q色水係靚,但係點都要執執

fuji,自己set好recipe就真係可以唔使執都放得出街

唔洗煩 幫樓主搵到部Fuji X100Q
Q3皮膚色我覺得幾差
不過低光係幾靚的
人哋助手托燈架
你就兩助手托兩支機閃,你下面真係Wed曬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞