有冇人裸辭後半年仲未搵到工(8)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
我仲耐過你未搵到工,共勉之
IT 同一份工都有成 100 人apply,manager 位都有6x 個apply ,但d 公司就鍾意放2個月都唔請人。
我自己咁諗: 退休遺產留少d 比子孫, 老老實實多舊錢生活質素一樣。 最多買樓大20呎。

唔洗放係心
有時見到啲閪工
公司開嘅要求你啱哂甚至有凸, 又唔超佢寫Budget
但佢會標你為Unlikely to progress
跟住隔左一個星期, 又見到同一間公司請同一個職位
究竟係間公司閪, 定係個HR閪
巴打你裸咗幾耐
差唔多一年喇
不過我之前去左旅行
真正落力搵就半年左右
中間都有interview, 不過次次都係叫你等消息
今個星期jobsdb 好靜
我嗰行有幾個ad都係repost 咗一次或以上
仲要有啲係話immediate available 優先

急要人又請足成個月係咩玩法
jobsdb 落廣告請人都要錢,係咁repost 做咩鬼
加油
巴打係咪好高lv 所以難搵工
都唔知係咪HR穿櫃桶底
請左人就少左資源, 所以KEEP住唔請人
等老細不斷科水出招聘, 然後就不斷穿櫃桶底

以前做過啲公司, 會有一張公司信用卡
專用黎俾啲買料錢、文具錢同埋好多雜費

雖然好似好撚FF
但見識過有啲師奶八婆嘅老屎忽HR, 未必無可能
尤其個有啲長期出招聘, 出足幾年個啲

老細: 阿XX一畢業就跟我做野, 跟我幾十年就快退休, 佢唔會搞依啲野嘅
我其實都係坐Senior望Assistant Manager啫
唔通成世人只可以做Junior
真,馬會post 得6 個人apply 左
Phone in 完話會再online in
等左成個月都冇email
Hi 佢老母
因航長期都係咁做
同Multi Media有關
咁多post都搵唔到
多post唔等於有interview
好心你做人就合下群 你teammate係咩人 你就做一個咩人
實無死

令我諗起啲日日準時返工既新人,破壞晒啲規矩
我地加油
你見佢打咁多字都唔簡簡單單打個人工出黎就知咩事啦
JobsDB已經俾Agency依啲寄生蟲玩撚爛哂
十個招聘, 八個都係啲獵頭公司
就算有啲公司有心請人, 唔洗半日已經俾班寄生蟲洗撚走左

Linkedin好少少, 但都唔係好得好多

同埋想講多野
星島日報咪撚on9啦
自己都有個JobMarket嘅招聘平台
結果走去啲招聘網度請人, 雖然唔慌係真請人
但就好似JobsDB走去CTgoodJob度登廣告招聘
俾啲客見到簡直肉鳩酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞