Web dev 討論區 [1]

227 回覆
25 Like 2 Dislike
強烈要求連登Frontend team正視zoom近scroll錯位嘅問題 - bug已de
https://lih.kg/3663695

大家得閒可以去留個明 叫極唔fix
呢個應該唔會搞
原來咁多花生
點解 唔show menu就display none有幾難
this is open source
所有project都有爛尾嘅一日
但prisma食相實在難睇
多數配合nestjs / typegraphql用
我4/5年前用過,其實ok的
但好多人話佢有奇怪bug,自己睇路
如果真係要2選1,我估prisma應該好d嘅
唔難
不過個issue未令到個網can't use
係上海做緊 front end 既 IT 狗報到 之前一直寫開 React,冇咩接觸過 backend,最近 project 關係轉左寫 Android Kotlin 先發覺原來 Jetpack Compose 借鏡左好多 front end 既思想,都算易上手。不過年紀開始大,都會覺得有 d 焦慮唔知 front end 可以寫到幾多歲。係咪要差唔多轉 backend
Code zero 大大
codke
上海同香港做有咩分別
我諗關公司文化事多過地區,黎到上海入左間所謂互聯網大廠會發覺身邊既同事真係又後生又勁,佢地好多都係外省黎搵食,冇家庭仔女,日日可以留係公司到11,12點先走,真係唔夠佢地玩。
不過會有機會接觸多左唔同既 area,比如:
- Low level 既 media API
- Performance optimizations
- Monorepo
- 學點樣寫 RFC
- 學睇 tracking event data conversion rate / funnel etc
- Scrum / Agile / Planning
我諗上面都係 d 基本野,係香港既公司都有。不過我之前做既都係細公司,做既野都係用下 library,出到貨就得,唔洗 code review,最緊要快,performance 又冇咩所謂,所以成長得比較慢。
仲有就係個網絡環境,雖然公司有提供vpn但係都間唔時會有問題上唔到google,好q煩。

同埋係大廠個時身邊差唔多大部分都係小粉紅,而家去左間美資公司大部分都係反賊
我暫時冇用過prisma,typeorm 用開,唔知Prisma解決左咩問題。

TypeOrm support mongodb囉。雖然未成熟…
打工為錢姐 為條氣就抵佢996
大陸人工如何同埋係咪996
996真係隨時30歲心臟病呀
我識visual basic
冇辦法 而家環境咁冇得唔妥協 好多人都係為左保住份工頂硬上
睇bilibili啲大陸人講996都還好 有啲公司行緊007
typeorm 好多issues 好多伏
fix完啲野轉頭又revert
nodejs環境好似無個完善嘅orm
有時諗緊明明java有spring, php有laravel咁完善嘅framework點解唔用,反正frontend backend都係分離
我想知香港仲有冇公司用php/laravel
點撚解你覺得寫純JS Stack個front/backend會分離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞