Web dev 討論區 [1]

230 回覆
25 Like 2 Dislike
承蒙大家厚愛,估唔到會推得爆post

難得新post,雖然2024已經差唔多過左1/4,不如講下大家2024有咩目標

小弟希望可以花多d時間練golang,同埋養成leetcode嘅習慣,希望有朝一日可以去到大公司做

小弟打滾React/Typescript六年,經驗尚淺,但自問頗有心得
用過嘅Stack:
frontend: react (稍為出名嘅library都應該試過), svelte, vue (少量), nextjs, remix
backend: express, nestjs, gin, trpc, gin, oapi-codegen, grpc
both/其他: openapi/swagger, graphql, apollo, k8s, 未諗到

小弟希望有個位置可以比webdev IT9聚首一堂,交流交流,分享心得
無論你係初出茅廬,定係二十年經,不妨留個明

各位有任何問題歡迎發問,能力範圍內小弟必定回答
無論project idea,定freelance尋人,定有idea尋dev,希望各位態度友善,打破HK no IT迷思

留個萌先
Lm
Ok
Lm
我想改革呢個世界令到剩係識leetcode或者first hon dean list但係唔識code quality又唔識share information剩係識knowledge hoarding嘅人自己轉行唔好再害人
LM
Lm
自己開公司
害自己
留名支持
有冇人學緊react? 呢條片講得幾易明
https://youtu.be/rnKEtPijfdI?feature=shared
講得太詳細, 未講成條片會講d咩就係咁講講講, 唔知後面會出咩, 個腦ready唔到, 要係咁飛黎飛去= =
之前睇鬼佬同台仔啲速食片好似條條都係咁
反而睇D 15分鍾既, 最多你睇完個腦會有d問題, 可以自己去搵答案
個個人學習方法唔同姐
如果video唔岩你,react.dev個docs都好夠
學完幾本rust啲嘢之後
開始想學多啲ml嘅嘢

而家諗緊自己開啲project玩下好啲,定正正經經讀master好啲
話說公司隻k8s行緊最新兩個release嘅app ex: v1, v2, 用緊istio virtualservice去做traffic shifting
而家想整合埋sentry做auto rollback, 如果有任何error level嘅log出現就將上一個版本嘅weight = 100, 最新版本weight = 0

想知道有冇咩現成solution解決到
一有error就rollback , frontend 點算
一齊rollback, 純粹係用嚟應付凌晨時段出事
sentry決定咗唔攞啲客data去feed ai 喇咩
self-hosted set好network policy唔怕啦
最naive嘅諗法
起一個pod 行bash/乜都好,monitor住你要嘅metrics
有問題就行kubectl去rollback個deployment/set weight
難處可能會係你行blue green加上呢個方法要小心唔好switch多左
同埋要整返cluster role binding
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞