越南旅行討論 (8)

314 回覆
2 Like 3 Dislike
thx巴打

好似大部份船都要你睇珍珠咁
想問如果我evisa 本身係預22號去 4月1號走
有冇得改遲幾日走?定係唔過30日就得?
睇珍珠係指定景點
可以不理
Visa上面有冇寫?應該有寫的
如果你未申請,可以寫爆30日,頭尾都寫鬆啲,遲去早走冇問題
越南工作留名
張嘢上面寫左until 4月1號
真係輸經驗發覺寫爆係可以90日
Evisa 要幾耐先批?官網寫3日,但宜家已經第4日都未批
一星期點都有,再唔係直接去大使館搞即日拎,但要9百幾
收到個Visa, 但張Visa 唔覺有寫入境關口,如果咁我點睇得返有無填錯?
我出入唔同關都冇人理,就算寫錯埋自己名都係俾25蚊美金係關口搞過就得,上到機就無問題,錢可以解決問題
感謝巴打指教
我本身都諗住上嚟問

Btw
下個月打算同屋企人一齊去越南幾日
上網搞簽證
4 個人 3 張批咗 有一張陣彈返轉頭話
Please fill detail information on residential address in Vietnam
明明我book 同一間酒店
全部簽證地址都係copy and paste
峴港係咪出入市區都grab最好
市區好似無咩做咁 都係食野spa

靠海果邊多野d定過左橋果邊多野睇
唔好信佢
你寫錯名係唔會比你上機
答返張visa 係冇寫你邊個port 入
所以錯左你係唔會知
錯左入境port 係上唔到機
對,喺香港機場啲櫃檯check-in時候,地勤係會check你將Visa啱唔啱,OK至會印機票俾你

如果佢哋對錯咗,最後放咗你去越南,越南入境係會俾你過的(可能要額外俾錢),但係佢會儲埋一log錯誤個案,包括30日單簽錯誤俾咗你多次進出、錯名之類。

然後向返你嗰間航空公司追討,間公司要罰錢的。

所以航空公司唔會比呢件事發生
名唔擔心寫錯
主要係驚入境port填錯
張visa 又無寫入境port
啱啱落機河內入境,開左好多counter同埋有個著軍裝女人指揮排隊,快過上一次好多
對比上次條友hold住我本護照5分鐘係度R賄賂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞