越南旅行討論 (8)

314 回覆
2 Like 3 Dislike
(越南基本資訊)
強烈呼籲:越南要簽證!!
Evisa至少三個工作日,佢哋手腳慢果陣可能五日,記得預留時間盡早辦理

問:而家可以去越南旅行?
答:可以 拎香港護照要上官網整E-visa 入境最長90日
單次入境 - 25美金, 多次入境 - 50美金 (記得選擇完預計入&出境日期要拉返上去改visa有效期變做90日...唔係既話個有效期會auto 轉左你預計出入果段時間)
網址呢度: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/en_US/web/guest/home
唔可以做落地簽 無簽證地勤唔比上機 一定要整好先
BNO無免簽 無evisa 建議用特區去

問:有無防疫限制?
答:無 唔駛打針 唔駛檢測 落機唔駛做任何嘢

問:簽證點填?
答:跟佢叫點填就點填
- 名嘅Tai Man Chan或者Chan Tai Man都無影響
- 入境日子如果你填12月10號 最後visa會係12月10號-25號都可以入境(大約比15日)
班機delay都唔怕(但唔可以早入 你如果要12月9號入境要重新整過 )
- 入境關口唔好填錯 填錯唔知比唔比入(去峴港同胡志明市睇清楚係airportseaport)
- 親身經驗 如果你信用卡付款失敗 佢唔會比你試多次 個申請會失敗 你要重新填過一次 所以最好搵張唔會失敗(eg.收唔到SMS)嘅信用卡
- 我經驗星期三朝早填 星期一下午收到evisa 3個工作天

問:趕時間, 但簽證未批有咩計?
比多幾舊水-千元整特快
有巴打試過http://vietnamimmigration.com 整visa approval letter (請自己重覆確認agent真確性)

問:咁去邊好?
河內 歷史味重啲,多古蹟 可以去下龍灣,陸龍灣同沙巴 啱hea友,歷史L同大自然L
峴港 陽光與海灘 玩方面有會安古城同巴拿山 啱relax L
胡志明 就大城市 打卡嘢多 啱打卡人士去 最多暗黑野玩 治安相對較差要留意

問:物價係點?
港幣1蚊=約3000盾 唔睇後面3個0,再除3就得(例如30,000=30除3=10HKD)
我去河內所以用河內嚟講 我估胡志明應該貴少少 峴港會平啲
食碗河粉40000-60000左右 街邊嘢10000-30000不等
同2010年左右嘅深水埗差唔多
法國嘢就一人兩三百起跳

問:邊到換錢/洗唔洗香港換定?
果邊匯率比較好, 可以當地櫃員機拎
or
準備d 美元(港幣未必間間收) 去找換店/金銀鋪/珠寶店換

問:用咩網絡比較好?
第一名數到最尾
Viettel.
Mobi fone.
Vinaphone.
Vietnamobile.(HKTVmall呢一張)
Gmobile.
復活節有冇人組隊去河內
原本想去
招人30-31號一齊食 pizza 4p’s 河內
一個人食唔晒咁多
約啲越南妹妹食啦
LM
Alova野食o唔ok? 同埋洗唔洗睇45分鐘珍珠

D野食好一般 食你唔死咁
佢都主要焗你買野飲

去睇珍珠睇左25分鐘左右
我地門口未入,就走返去旅遊巴附近等
果到TG應該有晒仲有咩問
櫻花massage
坐airasia去KL果陣
見到VetJet去Da Nang cancel左

仆街真係同傳聞一樣
我回程貪平2舊水搭左佢
頭先傾, 有巴打話櫻花唔多得...
自己睇路
但係都冇咩有得揀
峴港應該係3大入面最少果d?
係機場先cancel

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞