【室內裝修】兩母子住450呎公屋 母體貼兒子互換房間 50萬變身氣派聚會空間 開放式廚房招呼朋友一流

214 回覆
189 Like 63 Dislike
耀安邨係租置盤
其實公屋反而應該豪裝因為預住一世,時事台仲要搵位咬人就係心地差
私家樓就預有機會再樓換樓
樓主係咪年紀太輕呢?
未聽過二十年前有多個公屋出售讓租戶成為其單位業主?
點解當年有呢個政策呢, 因為當年政府庫房幾乎乾塘, 個幾年政府進行"開源節流" , 政府資產可以出售都出售, 公屋之外,仲有鼎鼎大名既政府街巿與商場, 即係今日既領展(前身領滙) .

【租置計劃】上車資格+屋邨名單+購買程序一眼睇|教你零首期買公屋
https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/%E7%A7%9F%E7%BD%AE%E8%A8%88%E5%8A%83-%E4%B8%8A%E8%BB%8A%E8%B3%87%E6%A0%BC-%E7%A7%9F%E7%BD%AE%E5%B1%8B%E9%82%A8%E5%90%8D%E5%96%AE-%E8%B3%BC%E8%B2%B7%E7%A8%8B%E5%BA%8F-%E9%9B%B6%E9%A6%96%E6%9C%9F/

租置計劃屋邨名單
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/buying-a-flat-under-tps/list-of-tps-estates/index.html
應該買咗單位, 唔使還俾房署.
其實呢種 Y 樓非尾位單位, 有無 450呎? 印象中, 300呎左右.
你唔講埋人地屋企幾多呎 有幾好通風 ?
之前有單私樓拆主力牆上晒報,間裝修公司戇鳩鳩賣廣告拍晒片,唔知最後點
唔係易唔易打理, 係會唔會打理
豪裝唔係問題 違法裝修先係問題
一定無,有入側邊止50萬
恭喜可以再裝修多次
開房式廚房
公屋個廚房,廁所多數唔比轉

除非你買左
用電爐,唔用明火好似唔使入則
走廊勁柒
但一行入去屋內就好impress
班AA俾班裝修佬打殘晒
私人樓一樣要入則
唔該佢還原
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞