IT 人分享下 Router 心得

446 回覆
246 Like 48 Dislike
講真
Repeater同Homeplug都真係唔係幾掂
試過太多失敗例子
返正都係要俾錢不如請個裝修佬拉lan線一勞永逸好過

其實homeplug而家好好多啦
以前真係垃圾黎
電箱果個問題 係關原理時,無計
同埋咪鬼買Tp-link果d
呢一款真係呃9人
aztech就由10年前用起到而家
但質素同速度都重係度
其他果D真係就算插牆身都係慢,痴鳩線
作為IT人連B同b都可以搞錯
100M router撚有100MB流量咩
$500-600 筆直 買邊隻 Router最好
用1000mb寬頻
Orbi rbk40同 Google Wi-Fi邊個好d?
Google Wi-Fi如果淨係買一舊係咪同普通router一樣?
IT人召喚
屋企大裝修,拉過哂d線
由於中間有2個主力牆,wifi信號好難入到房,所以打算拉條lan線入房 整多個router當repeater咁用

呢個方法係咪已經係最好
打算買2隻r7000

600尺到

裝修就每間房都拉條lan, 加2隻r7000, 實冇死
lm唔知點解公司router用mac連成日斷
屋企大裝修,拉過哂d線
由於中間有2個主力牆,wifi信號好難入到房,所以打算拉條lan線入房 整多個router當repeater咁用

呢個方法係咪已經係最好
打算買2隻r7000

係 另一隻記住set ap mode
你呢篇野....

好多字唔明...
不如等google wifi
連我老母都識set,coverage又大,speed穩定,係穿透爭小小,不過我自己接受到
香港多wall係死症,無乜router真係可以100%解決得到,唯有各方面都平衡得ok就算數

Orbi點睇?
用開HKBN 1000MB Plan
廳插ASUS RT-AC55UHP
分左兩條線入房
LAN1 線直落其中一間房desktop
LAN2 入第二間房 再駁ASUS RT-N12 D1 For房用

想請教下點解LAN1條線成日唔穩
屋企人用LAN2個Wifi
LAN1條線打機既PING就會好唔穩定
想問下巴打們點解決
lm
連我老母都識set,coverage又大,speed穩定,係穿透爭小小,不過我自己接受到
香港多wall係死症,無乜router真係可以100%解決得到,唯有各方面都平衡得ok就算數

Orbi點睇?

orbi個樣好醜
價錢貴但唔夠智能,比6個port位你但樣樣野都set死晒要黎把9

https://www.google.com.hk/amp/s/amp.businessinsider.com/google-wifi-vs-eero-vs-orbi-mesh-wifi-showdown-2016-12
但睇完呢個testing Google wifi好似唔可以離太遠
速度會下降
我有個extender 有Lan port
發覺間唔中會Load空氣
電話用WiFi間唔中要重開
電腦有時都係咁 有時download嘢太大個陣會死
之後一定要重開先得
有啲咩解決方法?
我JOIN左一個人1000MB PLAN 但係係唔到100MB卡住咗
已CHECK ROUTER 同LAN CAT6 會唔會有其他因素?

Orbi點睇?

orbi個樣好醜
價錢貴但唔夠智能,比6個port位你但樣樣野都set死晒要黎把9

https://www.google.com.hk/amp/s/amp.businessinsider.com/google-wifi-vs-eero-vs-orbi-mesh-wifi-showdown-2016-12
但睇完呢個testing Google wifi好似唔可以離太遠
速度會下降

佢話差都有成70 Mbps,呢個價錢又公道wo我覺得~

冇人話佢差,係講緊佢個子機離遠左之後speed drop比其他兩隻牌子勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞