IT 人分享下 Router 心得

446 回覆
246 Like 48 Dislike
我想問

假如我有兩頭住家House A & B

我所有data都放哂係House A 既電腦

假設我House A既電腦唔開機既情況下我
而我又想係House B 電腦access到我House A 電腦既資料

我應該要點樣setup,我係咪應該要買個Nas 集中哂所有資料係Nas, 好似一個server咁?再set share folder 比house a & b???

Thanks!

唔開機, 又點 Access 到資料呢 ? 即使你人係 House A, 你唔開電腦, 你都 Access 唔到資料架 ...

你唔想開機, 但是又要 Share Data, 最簡單方法就係買個 NAS, 開 Samba, Share 出來 (前提係你隻 NAS 要開機 ...)

而你 House B 要去 House A 拎野, 就涉及到 VPN ... 你要買兩隻 VPN Router 搭個 Site to Site VPN. (方法有好多, OpenVPN, IPSec, SSTP 等等模式都可以, 主要睇你隻 Router Support 到邊種) ...

你唔搭 VPN 都可以, 直接將隻 NAS 個 Port 放出街, 例如: Synology, 放 Port 5001, 你係 House B 上 House A 個 IP : 5001, 就可以 Access 到個 NAS ... 不過我唔建議咁做, 因為呢個世界好多壞人, 你咁樣, 隻 NAS 好容易比人 Hack . (除非你識得 set access control, white list IP 等等)
做咩咁多隻狗追住樓豬黎咬?

鬼叫佢當初踩人嘅場
你做初一,我做十五

between 我不是嚟踩場
認同樓主咁熱心助人
但無理由教錯嘢俾人
正如我之前所講
無人會識晒所有嘢
一起交流下幾好呀
大家唔使起晒鋼
不過肯定有人會話
道不同不相為謀

我錯, 我認, 但是如果有人不斷執住你錯, 來恥笑你, 我點解仲要同呢類人交流 ? 全世界淨係得佢識 ? 佢唔會錯 ? 你睇下淨係個 MB 同 Mb 已經講左幾頁 ... 對住呢 D 人, 同佢講野都廢事 ...

你有認過咩
死撐MB同Mb差1000
話你錯你又話求其就得
錯就係錯架啦
你根本冇接受過人意見同批評

第一, "死撐" 意思是不斷重複, 堅持 MB 同 Mb 差 1000 ... 麻煩你 Search 下, 我講左幾多次, 之後先用 "死撐" 呢個字

第二, 我只是覺得 MB 同 Mb 分別, 對成件事冇太大影響, 大家明就得 ...

如果再兜翻落去 MB 同 Mb 我亦都冇乜好同你講 ... 你覺得我唔接受, 咁就當我唔接受, OK ?

鬼叫佢當初踩人嘅場
你做初一,我做十五

認同樓主咁熱心助人
但無理由教錯嘢俾人
正如我之前所講
無人會識晒所有嘢
一起交流下幾好呀
大家唔使起晒鋼
不過肯定有人會話
道不同不相為謀

我錯, 我認, 但是如果有人不斷執住你錯, 來恥笑你, 我點解仲要同呢類人交流 ? 全世界淨係得佢識 ? 佢唔會錯 ? 你睇下淨係個 MB 同 Mb 已經講左幾頁 ... 對住呢 D 人, 同佢講野都廢事 ...

你有認過咩
話你錯你又話求其就得
錯就係錯架啦

第一, "死撐" 意思是不斷重複, 堅持 MB 同 Mb 差 1000 ... 麻煩你 Search 下, 我講左幾多次, 之後先用 "死撐" 呢個字

第二, 我只是覺得 MB 同 Mb 分別, 對成件事冇太大影響, 大家明就得 ...

如果再兜翻落去 MB 同 Mb 我亦都冇乜好同你講 ... 你覺得我唔接受, 咁就當我唔接受, OK ?

錯左就話唔重要
本身都係抱住佩服既心態入黎
但睇住你d態度真係唔知你憑咩教人野
仲曾經想比喻自己為老師
教畜下話

事實證明,時間可以沖淡一切
5舊水有咩正router推薦
留名

鬼叫佢當初踩人嘅場
你做初一,我做十五

認同樓主咁熱心助人
但無理由教錯嘢俾人
正如我之前所講
無人會識晒所有嘢
一起交流下幾好呀
大家唔使起晒鋼
不過肯定有人會話
道不同不相為謀

你有認過咩
話你錯你又話求其就得
錯就係錯架啦

錯左就話唔重要
仲曾經想比喻自己為老師
教畜下話

我有張100蚊港紙不如我同你交換100蚊美金啦,USD 同 HKD 既分別,對成件事冇太大影響,大家明就得

鬼叫佢當初踩人嘅場
你做初一,我做十五

認同樓主咁熱心助人
但無理由教錯嘢俾人
正如我之前所講
無人會識晒所有嘢
一起交流下幾好呀
大家唔使起晒鋼
不過肯定有人會話
道不同不相為謀

你有認過咩
話你錯你又話求其就得
錯就係錯架啦

錯左就話唔重要
仲曾經想比喻自己為老師
教畜下話

我錯又點 ? 咬我 ? 還是要我登報同你道歉 ? 還是要我贊下你, 好叻叻喔, 你識我唔識喔 咁樣你會開心 D ? 你覺得我唔夠資格教你, 你大可以出翻去, 我冇拎支槍指住你, 要你入來請教我呢 D 垃圾 ...
一開始打錯MB同Mb真係小事
不過之後仲要錯多次話MB同Mb差一千倍咁離譜
樓主有面叫自己IT人, 知唔知個醜字點寫?
仲要死話對件事無影響
好似成隻小學雞話 乘數表都唔識計但唔重要 因為而家教緊你微積分

完美揭露左你無料扮四條仲唔夠大影響?

5 舊水可以考慮下 R6220

http://www.price.com.hk/product.php?p=192868

唔好問我邊度買, 一陣又比人話我 Sale 野 ... 自己上網打電話問下下面邊間鋪有貨
Router最好唔好成日又熄又開,對入面粒電容唔好,即係會快啲打柴

鬼叫佢當初踩人嘅場
你做初一,我做十五

認同樓主咁熱心助人
但無理由教錯嘢俾人
正如我之前所講
無人會識晒所有嘢
一起交流下幾好呀
大家唔使起晒鋼
不過肯定有人會話
道不同不相為謀

你有認過咩
話你錯你又話求其就得
錯就係錯架啦

錯左就話唔重要
仲曾經想比喻自己為老師
教畜下話

我錯又點 ? 咬我 ? 還是要我登報同你道歉 ? 還是要我贊下你, 好叻叻喔, 你識我唔識喔 咁樣你會開心 D ? 你覺得我唔夠資格教你, 你大可以出翻去, 我冇拎支槍指住你, 要你入來請教我呢 D 垃圾 ...

指出你錯都起哂鋼
洗唔洗咁啊

鬼叫佢當初踩人嘅場
你做初一,我做十五

認同樓主咁熱心助人
但無理由教錯嘢俾人
正如我之前所講
無人會識晒所有嘢
一起交流下幾好呀
大家唔使起晒鋼
不過肯定有人會話
道不同不相為謀

你有認過咩
話你錯你又話求其就得
錯就係錯架啦

錯左就話唔重要
仲曾經想比喻自己為老師
教畜下話

屌你咪屌你
無拎支槍指住你叫你學野
你大可以喊住同媽媽講話俾人蝦架, 咁樣會無咁股氣
仲要死話對件事無影響
好似成隻小學雞話 乘數表都唔識計但唔重要 因為而家教緊你微積分

係, 又點 ? 吹啊 ? 你有料, 你開 Post 教囉 ~ 又唔見你做 ? 淨係識講, 你問下你自己有咩貢獻 ?

鬼叫佢當初踩人嘅場
你做初一,我做十五

認同樓主咁熱心助人
但無理由教錯嘢俾人
正如我之前所講
無人會識晒所有嘢
一起交流下幾好呀
大家唔使起晒鋼
不過肯定有人會話
道不同不相為謀

你有認過咩
話你錯你又話求其就得
錯就係錯架啦

錯左就話唔重要
仲曾經想比喻自己為老師
教畜下話

屌你咪屌你
無拎支槍指住你叫你學野
你大可以喊住同媽媽講話俾人蝦架, 咁樣會無咁谷住度氣
果度寫錯當然好小事啦
但你態度好撚過份呢
唯我獨尊咩
錯咪認囉
你覺得唔重要唔等於你唔係錯架嘛
教人唔係大哂既
仲要死話對件事無影響

係, 又點 ? 吹啊 ? 你有料, 你開 Post 教囉 ~ 又唔見你做 ? 淨係識講, 你問下你自己有咩貢獻 ?

貢獻就係指出你錯囉
好過你教錯人得破壞 無限倍
仲要死話對件事無影響

A:twins唱歌好難聽
B:你咁叻你唱囉

仲要死話對件事無影響

誤人子弟仲話自己有貢獻 有破壞就真

http://www.price.com.hk/product.php?p=192868

唔好問我邊度買, 一陣又比人話我 Sale 野 ... 自己上網打電話問下下面邊間鋪有貨

R6220 CPU只係用MediaTek,同樣$500幾蚊買用Qualcomm CPU既AC58U好啲吧
仲要死話對件事無影響

誤人子弟仲話自己有貢獻 有破壞就真

係, 又點?吹啊? 學佢一樣開post誤人子弟囉
仲要死話對件事無影響

A:twins唱歌好難聽
B:你咁叻你唱囉

賽馬評述員要跑得快過馬係基本嘅事
Block 曬 D 狗, 舒服曬, 冇眼屎, 乾淨盲

R6220 CPU只係用MediaTek,同樣$500幾蚊買用Qualcomm CPU既AC58U好啲吧

AC58U $500 尾, Netgear $400 尾, 唔知佢 Budget 幾多 ... 而且上面有人唔太喜歡 Asus ... 推介 Netgear 比較保守, 但肯定唔會有錯 ...
Block 曬 D 狗, 舒服曬, 冇眼屎, 乾淨盲

block左自己
攬住媽媽喊幾個字
會舒服D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞