TikTok美國年輕用戶為何對中國威脅論不屑一顧

60 回覆
6 Like 3 Dislike
其實正常,佢地人在美國,梗係驚美國政府監察多於中國啦
身處任何國家都會懷疑自己政府多於外國勢力
根本鬼仔鬼妹只會care 眼前娛樂世界
當有一日佢哋知道強國既強大
佢哋先會醒覺咩係真實世界
依種廢柴咪同「政治與我無關」 「唔好乜都政治化」「我中立」 一樣
咁佢哋係感受唔到,或者未感受過中共嘅威脅姐
鍾意用tiktok嘅人本來就弱智 你問佢咁認真嘅問題 叫佢點答
其實隔左一代大家睇既野注定唔同
準確D黎講西方人對中國有好多奇怪的幻想
好撚天真
唔講東方,淨係香港都對西方人有好多奇怪嘅幻想
好正常,中國攪唔到佢哋自然冇所謂,正如香港班黃右陶膠撐歐洲極右
其實都有一部分道理,美國人的確亦都受到政府監控,而TikTok就影響住美國
黎生
班woke淨係識屌政府蝦中國架渣
即使像21歲的凱特·納扎羅(Kate Nazzaro)這樣已經退出TikTok的人也表示,他們的擔憂與國家安全無關。相反,她稱:「我認為這對我的大腦有害。」

咁都有班人係純粹覺得tiktok內容toxic而退出, 冇諗到國家安全層面
美國年輕人一定怕賣資料俾Meta同NSA的多過賣俾中國

中國年輕人都係同理
當你係美國有大額大學學債同醫療費要顧慮,仲要隔離META同NSA都會照spy你

而佢上temu同AliExpress就可以買到平嘢

點解一個美國人會覺得中共有任何威脅
大新分市民唔會理解中國係如何籍KOL 對他們進行認知作戰

有d 事情佢地放大一d 負面觀點, 故意忽略事情的其他面
總之最後都係想美國人變成支持中國, 反美
國家安全應該放在首位
香港人完全認同呀
起碼佢地間屋大過香港人
真咩實世界
人地國家既人就係唔會CARE你點樣
美國本身自己無監控咩,大把監控,一樣無時無刻監視同偷聽
但人地係怕自己國家監控,唔怕第2個國家監控
最主要係你監控偷聽完,都黎唔到執法,只要人地都唔去你到,怕條毛呀
點解人地要感受到先
佢有佢生活,今時今日都已經無左以前果種走去開大戰,劃地分割既事
人地係美國,係美國既國民,咁要怕你咩?要感受到你D咩威脅? 重點係,人地唔去中國都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞