點樣從毅進文憑升返上大學

74 回覆
3 Like 45 Dislike
電腦及電子工程CEE係設計俾 唔適合考試同埋數學麻麻既人讀
以CEE黎講係得一科工程數要讀 全部工程科都係冇考試交功課就畢到業
CEE雖然冇考試 已取得香港工程師學會認証既HD課程
咁你都好努力
辛苦嫁
其實一切都係堅持
咁講真連se都讀唔掂,真係唔好講乜野programming好玩俾你岩岩好合格出黎都冇人請轉唔到行
如果唔諗住入大學
完成第一年cee hd申請轉入機電署半供讀都23k人工

再唔係cee畢業入地鐵做兩年都有24k
所以cee係軟件硬件兼備 出路係有優勢
1年搞掂啦 中四暑假發憤

中五暑假英文已經突飛猛進
毅進仔
IVE FD -> HD -> local / Top-up degree(VTC合辦)
如果係極到痛苦絕望嘅環境, 仲點會想讀書?
呢啲痛苦引致創傷後遺症

不過唔知樓主係咪
毅進好浪費錢同時間
反正都係坐一年 拎個full cert
請個補習老師每月3000 考返個DSE 好過
啲時間自由好多
重考dse 啦,FD讀起有撚排,同埋好容易識到班唔讀書既人,你係有心既出去補習操pp 重考好過
讀完再讀埋HD 成績好上返ugc
一般般都有top up
可唔可以分享毅進生存指南? 想知點樣喺毅進成功地生存落去
努力讀書,攞高啲GPA!
毅進只係求學歷(5科合格),學校會盡人事幫你拎到個資歷,但對於你日後學習打底毫無益處。。。自己諗
唔撚明你個心態點諗
咩嘢叫生存呢?
你想成績好升到返上去,咪用功畀心機讀書,平時上堂留心聽書mark低啲notes,準時交齊功課,測驗考試前做啲past paper,最後攞個A grade囉。唔係咁都要人教呀嘛?毅進教果啲嘢都係中學果堆嘢啫,仲要冇咁深,老師又會畀哂tips講到明大概考咩內容,要合格話咁易啦。

如果你真係想上U,你就要預咗呢幾年日日都要有嘢溫,唔好畀自己有hea嘅心態,上到HD/Asso,唔會有同學救到你,做project功課果時更加唔好預啲人會做好自己嘢,你要預你自己係孤軍作戰,因為一班起碼有一半人都係hea讀或者係free rider,到sem2-3,就會有接近10個quit咗,一係炒幾科一係發覺讀唔掂。

所以如果你唔想做果堆人嘅,你唯一方法只有溫書,最後GPA攞3.2或以上,咁你入返local U或者Top Up都冇問題。
有啲工都係需要新血㗎
去洗碗啦
做狗可以入M大
咪又係咩都入唔到
有補習老師就可以唔夠10分上到20-23分?(best5)
仲未計 retake penalty

有時話冇辦法好過老點人
佢而家都係毅進上HD 再上degree
但係我個方法
可以返住工又得
唔返工有屋企養嘅話 又唔洗日日返去坐 自由好多
現實就係宜家d卷一年比一年難,考生又一年比一年多。。個莊係完全玩曬
咪派膠害樓主
中三程度已經夠考full cert
又唔係叫佢考5**
真係咁想讀大學既人 唔會哩個時間先諗點上大學
不如腳踏實地出社會工作
毅進就梗係加入警隊啦,讀乜野大學丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞