點樣從毅進文憑升返上大學

74 回覆
3 Like 45 Dislike
我都係想幫自己鋪定後路 費事到時唔知揀咩好
你睇吓自己對邊方面有興趣先?讀護士都搵到錢,起步比同齡慢唔緊要,最緊要搵到自己想做邊行,唔好兜兜轉轉又浪費多幾年時間,電子 電腦工程 我唔熟睇吓有冇巴打幫到你啦,當你毅進1年 、HD 2.5 年 你都22,23 歲,毅進中文讀無記錯7科主科3 科選修科 其實簡咩都無咩所謂
其實係睇你對邊樣有興趣
同上左hd 你唔好諗會容易先
你想讀完出黎做咩先
我認真答你 考撚左個試先
Foundation diploma 揀科你最有信心攞分既,你成績越好越有機會有得揀科
Higher diploma 再揀返你想讀既科
之後出到黎做野再半功讀top up

利申 當年FD讀電腦 HD轉左工程,出黎做左幾年野再讀埋top up
而家Master同學DSE炒咗毅進上HD再駁non UCG degree今年拎獎學金讀local u碩士
就係想上埋大學考督察
經ugc就應該冇你份㗎喇。讀毅進打返好個基礎,之後試吓由found dip再上high dip/asso再駁non jupas,唔得就讀top up吧啦

但真係要好俾心機,你問得即係都知自己嘥咗時間,但肯唔肯落苦工始終係睇你自己
去鯨大嗰啲讀多張遙距文憑先 門檻低 期間你努力啲學英文 逐啲墊返上去
中學都讀唔好
點解你會覺得讀得好 engine?

以你性格都係hea讀 浪費4-5年時間
依加應該易d 都無人讀
師兄,諗住將來做工程?
建議諗清楚先
依家專心溫中英文,搏個合格返黎
會多啲選擇
回覆前請先起底
最快最簡單既path係 Fund dip > HD > top up
Full time需時5年

但睇你打果d野都似係Hea底
真係好彩合格都係爛gap上港專top up
工程唔見意讀毅進
求其揀科易畢業就得
延數一定要讀埋
SE Chur死 冇program 底唔好讀
讀毅進就升上警察學院啦

樓主懵撚嚟
毅進先人生贏家
programming 凈係語言都好多範,你確定你將來果行係用邊範先?
C, C++, Pascal, Unity, html5, 我隨便數都數到5種
返毅進 再讀副學士 日日準時返學 應該真係幾辛苦
cee叫做軟件硬件都有得讀
IT+工程雙修 讀得闊 所以出路闊 大學好多科都收
岩岩先有同學3.55收到中大offer 共勉之
pin la diu
經ive咪入到大學
好容易做到

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞