點樣從毅進文憑升返上大學

74 回覆
3 Like 45 Dislike
本人係今年dse考生,自知自己中學六年冇讀過書,九成要去讀基礎文憑或者毅進文憑。但係聽人講讀毅進只可以去做政府工,升上去好難讀書(尤其是讀我最有興趣嘅工程科) ,會畀dse好高分但係炒中英文嘅人屠。 我想問讀毅進係咪一定要讀延伸數學先至比較容易上返asso或者hd讀工程科如果唔係會出事?HD 係咪畀asso 好好多至少可以出嚟打工 ? 讀毅進應該揀咩科好? 最應該專注溫邊啲科? 點樣提升我英文水平學校估計我應該只係得 Level 1
利申: 借我朋友account問
搭時光機先, 毅進冇撚咗喇柒頭
我知但係我叫開佢做毅進 可唔可以認真答我問題
認真答咪就係
第一屆DAE都未畢業
冇人知升學嘅情況係點
Eng唔係三幾年可以就掂嘅事黎
你付出都未必有回報 日常唔用 過一排又會唔記得
毅進係用黎做毅進仔
唔會有大學或者hd 肯收
你有心想再上去根基差就去報fd 再上hd
同校fd 上hd ,你合格就會收返你因為同學院
毅進都有工程科
同埋讀engine ,延伸數學必修
你上到去hd 啲數只會更難
唔好以為可以避
讀完毅進入紀律部隊算啦 最好架啦條路
認真答
係睇你想讀咩
工程就咪鬼讀毅進
I大 HD工程科較易上本地大學
其他可考慮asso再上本地大學

不建議毅進嗰類上大學,講真,佢只係用黎俾人考政府類當5科合格
如果你英文得1,上不到I大HD的,要讀V記旗下的DFS.基礎文憑一年再駁 I大HD。個DFS都少chur⋯⋯不過有心讀就能畢業
我睇過入學要求 佢話我讀咗延伸數學 同埋讀完毅進課程就畀我入㗎
但係萬一我真係要讀毅進 你建議我讀毅進咩課程 比較容易準備我讀 asso hd engineering?
只能講加油
由毅進升到大學嘅成功率唔知有冇1%
又想讀工程,六年黎又唔讀書,咁撚搞笑既你?
有心唔怕遲
found dip>Asso>Non-jupas
前毅進仔表示今年經hd上返u yr3
不過有心讀上去既話fd會好d
2011 年讀毅進,依家讀緊master
首先你諗住做工程邊樣先?
土木?builder ? Building services ?機械?電機?
讀完毅進你升上HD ,你GPA 要夠高我諗3.5 啦 你可以報番local u 繼續讀
邊個叫我中學嗰陣時唔生性 身邊嘅friend 只係識叫我每日打機 求其考五條二入asso high dip升返上大學 去到中六先開竅
我想讀咖啡蛇推薦嘅 Higher Diploma in Computer and Electronic Engineering 聽人講出到嚟搵錢較多 跟住同埋本人聽講programming 好好玩
但係聽人講讀毅進只可以去做政府工,升上去好難讀書

真心建議,你想升返上大學嘅話
第一步係要將個mind set由咩都聽人講
試下有啲野講出聲之前自己做下Reserach先
會好少少
要認真就上鄉土啦
試都未考就認輸,你覺得自己仲有將來咩小朋友
聽講呀?有冇試過落手揼code呀
同埋要學programming都係SE啦下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞