準時翻工真心on9

360 回覆
2771 Like 136 Dislike
亦都唔係你囉
香港外資公司不嬲都咁做
相安無事
大家舒舒服服
係港資特別on9
講漏咗
外資唔打卡添
依家間公司Flexible Working Hours
Core Hour 0900-1600 總之你Core Hour要喺位
自己計返好鐘數無人理你幾點到
唔記得講 仲有offer WFH
如果啲人問我做咩遲到 我一律唔撚理
唔好妄自菲薄,當你無黎生思維,都可以係你
其實係 所以咪話打卡無意思
大把人打完先食早餐慢慢沖咖啡
同員工咁計較 咁咪一分鐘都唔蝕比你夠鐘即走
Hi 請問你做咗啲咩改變左呢個世界啲咩?
話外國flexi hours productive 嘅有無啲實際例子?
我唔知你地啲行業啦。 我自己公司同對過嘅公司外國啲人都慢撚到仆街。
慢到連外國分公司嘅leadership都頂唔順要將啲project/task比SEA office做。

想學野
我香港返過intern only 日日比人屌慢
依家返緊英資細公司 無人屌過我慢
你上連登話自己返工好勤力你自己唔會面紅咩
唔係on 9 或者真心膠都講唔出口
工作量按日計你係做零售定物流
MNC 同美國佬開會日日zoom, 夠無面對面交接
都唔係架 其實睇人睇公司
都有勤力既鬼佬 係癲到邊食飯邊做野 收工都仲做公司野
亦都有見過懶到仆街既香港人 準時走就唔計啦 但收工前十分鐘已經執好晒袋熄埋電腦 然後唔催既話 啲野完全唔做
上面話香港人普遍懶過閪嘛
我眼見就average 計鬼佬懶啲
不過可能因為我見啲鬼佬都低端人口
識啲香港人都係啲勁勤力嘅
所以有bias
咪唔好做囉咁多嗲
送外賣咪無人理你幾點番工囉
又要屌又要做
如果收工時間會強制熄我電腦趕我走

咁準時返工無問題
根據無撚得講,睇見上面班友自己講自己都幾撚on9,有啲工種就係要準時,有啲可以彈性,各自各講都會對罵,真係笑撚死人。

樓主直接講自己返緊乜工好過啦。
不嬲
咁你講乜嘢遲到係無所謂,又叫人要準時,又話遲到唔影響,咁點呀打工皇帝

我就贊成唔好返工嘅
公司問題
我11點出現冇人屌 大佬最多叫我唔好咁遲
Communism嘅原意?
準時收工冇表現咪唔加你人工 你唔滿意咪走囉 自己開間公司整你自己鍾意嘅制度都得㗎 你又做唔到 ot少少都計到盡 公司咪升個唔介意ot嘅囉
咁唔使準時出糧俾你都得啦喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞