英國正式落閘 向國民全球徵稅 移英港人資產難再藏香港慳稅「意味有些人只剩一年處理資產」

139 回覆
65 Like 13 Dislike
空氣好自由
財產俾人共享下好閒啫
香港賣自住樓幾時要交利得稅呀大佬
呢個status 直頭雙贏啦,可以鼓勵到啲人快啲嚟,亦都俾埋時間賣走資產,資金流入UK彈性多咗。

希望係真啦,有得㨂先至係老闆
一世都唔入UK退休咪冇事囉
照咁講對BNO班人又有咩影響?
一向政策改唔改佢地都係要報海外入息嫁啦
係呀係呀. 全部人都係VPN移民
唔關入唔入uk 事
本身長期唔喺uk 住就唔係稅務居民唔駛交稅
就算BC 都一樣

係得美國全球徵稅
揸綠卡去到邊都要交返本國入息稅

所以我都唔知做乜9 標題係咁寫全球徵稅
我知.
所以D官唔去UK退休咪OK

禁題明顯係想帶風向
根本對BNO VISA果班人9成9冇影響
我諗無乜BNO visa 嘅人會claim non-dom
反而暪報仲多

就算真係好多海外收入同資產
嚟緊都有4年期去整理

但如果話長期有大量海外收入嘅話
咁真係唔好意思
係要交稅嘅 除非唔住uk
如果有好多海外資產
BNO申請前其實全世界都知入息要報嫁啦
今次個政策根本冇影響
香港同英國都係賣自住樓唔使交資產增值稅。
因家庭因素及本身從事的牙醫工作,延遲了計劃,加上在香港的工作收入不俗,又想儲多兩年錢

事實上 如果啲錢永遠唔匯入英國 佢點都唔會收到你稅
事實上
佢唔查 你暪報逃稅乜都得
佢查 你啲錢只要喺正常發達國家就會查到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞