英國正式落閘 向國民全球徵稅 移英港人資產難再藏香港慳稅「意味有些人只剩一年處理資產」

139 回覆
65 Like 13 Dislike
香港政府會唔會樂於協助
其實係標題係到帶風向
事實上根本大部份香港人都支持
移得嘅基本上都轉晒啲錢過uk
未轉嘅都係唔見得光想逃稅果啲人
一係就係啲富豪有錢佬海外大把資產
依家政府唔向啲基層同中產開刀就可以擴稅基
得連登5毛先有能力講成有問題
咁都叫落閘?
利申無樓
落閘
其實匯入制真係只係向富人開刀
因為申請匯入制係要放棄英國免稅額個12.5k
正常基層中產唔會放棄免稅額去換海外資產免稅

而且匯入制本來就有個上限年期,依家只係提前取消。
仲有絕大部份申請得bno嘅人
又點會申報自己係非英國居民
根本成個稅對9成9香港BNO移英嘅人係冇影響
點會有BNO嘅人會申報自己唔係係英國居住?

相反最大影響就係手上拎住BC又唔係英國住嘅香港高官
同富商 利用呢個漏洞去逃稅
依家英國政府就係打算用呢個德政
收返呢班用英國做backup plan嘅二五仔
去養返真真正正生活係英國嘅BNO香港人

唔係5毛打幾隻字改下個標題就影響到個事實
如果樓蝕錢
有冇得計capital loss
你班支那香港新移民仲唔仆街?
又收埋曬啲asset,又要唔識講英文,
又要唔識英國文化同歷史,又唔肯融入Anglo-saxon社會
唔係有班義士係19年犧牲自己條命換BNO5+1俾你班垃圾,
你地只配留港一世做7-11
港共好樂意幫手
之前強積金稅局幫手遞埋文件去英國幫手篤灰
支持
班新移民蝗呼吸人地自由嘅空氣諗住唔駛交稅?
唔識唔熟,
如果 我有層港樓租出去年收一百萬,
本身已要交 香港 十五萬稅,

咁英國 tax 會點charge 法?
non resident果班無事喎
即係揸BC但一直唔住英國唔洗交英國稅喎
知唔知咩叫「落閘」
CRS
金融機構需要向CRS參與國申報某國tax resident 喺當地嘅銀行結餘資料
有剛移英的港人還未來得及出售香港物業,表示歡迎相關決定

點解會歡迎?
可能窮撚。
英國稅制複雜就舉世公認
本土啲人都係咁話
更何況啲新移民
無關立場,VPN 移民嘅塘邊鶴唔熟就亂評論
想用嚟打對家
石頭…腳
手足唔移民,邊有錢養佢?
公屋躺平青年中佬都可以大大聲話自己移民英國
心水清都估到嗰度準備收割攬炒啦
冇撚癲
其實係班廢人喺香港唔使交稅,又舐到福利盡一盡
去到英國交Dd tax喺度嘈嘈公
逼啲BNO VISA賣樓帶多啲錢過去
你幫我拎得返D MPF既話,要我交稅又有乜所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞