英國正式落閘 向國民全球徵稅 移英港人資產難再藏香港慳稅「意味有些人只剩一年處理資產」

139 回覆
65 Like 13 Dislike
呢班人從來都係矛盾,睇死香港想佢收皮,但又想佢樓價升
有四年時間, 咁都賣唔到樓就唔好怪人啦.
但係改左例後先做會唔會太遲?一陣會唔會畀屈係意圖瞞稅?

利申:唔熟稅例
總之一大筆錢入uk, 買樓。
uk稅局一定問到底, 解唔到, 解唔通一律要tax
邊個同你講? 匯入去基本上冇人阻你, 銀行就算見大數都只係有機會做AML check, 買樓果陣律師要問你攞Proof證明啲錢點黎, 一係就放半年入saving account先。

有排都未輪到HMRC出手

另外, 好多傻9以為匯入制就係匯入任何錢都要收稅, 但其實只係響英國嘅稅年要將captial gain計埋去收入度再計tax啫。

啲人傻9好似執到寶咁, 講到以為匯入任何即刻25%稅咁 你估中国咁外匯管制管到賣樓都匯唔出啲錢咩。
星島同文匯一樣咁吹得, 先攞人哋個page名再重新演譯, 中国香港媒體真係得啖笑。

Goodbye HK Hello Billy原文響度: https://www.facebook.com/photo/?fbid=887401846408842

淨係睇呢一句, 已經知移英處理資產係簡單咗, 唔使申報匯入制都已經有免稅優惠。

「2. 新移居的人士在首四年可享有100%海外資產及收入的免稅優惠。」

以前用匯入制免稅海外資產嘅Income tax/Captial tax要主動申請, 仲要放棄免稅額, 之後係自動送4年海外收入免稅, 咁其實係方便咗。

------------
《英國宣布廢除non-dom稅制》「資產未到英國點算好? 明年4月後賣樓保平安」

英國財相Jeremy Hunt宣布財政預算案,近年移民英國的人來說,必須留意自明年4月,將會廢除non-dom (非永久居籍)的稅務概念,意味海外收入將不能再以匯入制( remittance basis)減免稅款,影響大量近年移居英國的人士。

簡單來說,英國居民可報稱自己的永久居籍為另一國家(non-dom),那麼海外的資產和收入,只要不匯係英國,便不用徵稅。(有其他細則和付費)自從出現BNO Visa移英潮後,當時不少未能賣出資格,或不可能完全賣掉所有資產的港人,均依靠non-dom和匯入制的運作,藉此爭取更多時間減免稅額,待自己和子女入籍後再作打算。

明年4月後,這個如意算盤將大受影響,必須留意以下改變:

1. 任何人在英國居住滿4年後,所有的海外收入及資產增值都必須繳付英國稅,即撤銷只向帶入英國的資金徵稅的匯入制( “remittance basis” );

2. 新移居的人士在首四年可享有100%海外資產及收入的免稅優惠。現時居英少於4年的稅務居民,仍有可享有餘下年期的優惠;

3. 於2025-26年,因廢除non-dom喪失匯入制優惠,而被徵收的稅項,可享有50%扣減;

4. 於2025年4月前,產生的海外收入和增值,non-dom人士於2025-26以及2026-26年,可以12%的稅率匯入英國;

5. 2025年4月後才出售的海外資產,可以2019年4月的市值為基礎計算資產增值稅。(如果你仍未賣出香港物業的話,若推遲到明年4月後才賣樓的話,樓價一定比2019年高峰期低,意味將不用繳交資產增值稅。當然若現在已是蝕讓也不用付)

6. 遺產稅亦將會改用以居留為基礎的制度,詳情仍在研究當中。

財相表示,此舉的目的是以居留為基礎,更簡單、更公平的制度取代目前non-dom的制度,並希望鼓勵新移居人士利用這四年時間,把資產帶到英國使用和投資。

稅務專家已即時潑冷水。因為4年時間並不足以讓新移居者及家人取得永久居留及入籍的身份,因此廢除non-dom對於他們來說完全不吸引。新制度並不會吸引富豪把資金帶來英國,只會令他們把資金帶去其他地方。

#又要從頭計過數

BBC圖片
咪教精班ON9啦,等佢地打下飛機
除非喺香港有公司或有樓放租,否則根本大部分BNO唔會考慮咁玩
蝕賣咪唔使畀稅。
記住係由你買唧時間嘅時間嘅英鎊等值,到你賣嘅時間嘅英鎊等值,兩者差價計增值稅。如果你係英鎊兌港元1:15 時買樓,英鎊跌到1:10時賣樓,咁可能賣樓時港紙賬面蝕咗都要交稅。
記住用英鎊計價,你可能蝕變賺而大要交稅
留名等睇賣樓潮
好多人重keep住舊港紙係香港做定期,咁假設唔計脫鈎重險,keep 住繼續存係香港就慳到稅。。
到而家都唔明點解 bno visa 夠膽玩 non domicile

明明 non domicile 條件就係你 declare UK 唔係你永久居留地方

而 bno visa 嘅終極目標應該係 BC ,而申請 BC 其中一大個條件係 intend to continue living in the UK

即係一條友頭五年就 declare 自己無意將英國視為永久居留嘅地方避税,去到第七年就同個國家講突然想永遠住喺度

唔知邊個 tax advisor 咁大膽建議 bno visa 玩 non dom,希望已經有成功例子
移得去英國既人都會賣樓先啦,唔講稅,keep住香港層樓個樓價日日跌
感覺係針對移英港人,因為佢地最有錢
如果行匯入制係會冇左Income Tax allowance(12.5k GBP)。除非你真係好有錢,你定期再點定個Profit都唔太可能追到扣稅個12.5k GBP

匯入制基本上對大部份香港人黎講係唔適用。
而家唔係講緊取消滙入制?
個記者標題黨啦,tax resident 就全球徵,唔係tax resident 徵條毛咩,都唔關國藉事
係講緊取消匯入制,但正常大部份移英既香港人都唔會去申請匯入制
因為如果你申請並行匯入制係要放棄現行既Income Tax Allowance。
除非你真係好多資產或者香港炒股賺好多(多過12.5K GBP)。
如果唔係無意思,仲要講緊到時啲錢入英一樣要扣返稅。

你打算長住英國行匯入制係只會蝕錢唔會賺錢
我講緊呢樣

2. 新移居的人士在首四年可享有100%海外資產及收入的免稅優惠。現時居英少於4年的稅務居民,仍有可享有餘下年期的優惠;
所以我的意思係,佢取唔取消匯入制對大部份移英港人黎講都係冇影響
窮到仆街
呢個係講緊匯入制
你唔申請其實唔會有呢個唔扣稅既優惠
冇啦啦BNO visa邊度會頭四年海外資產就唔扣稅
如果唔係點會大部份人都賣完樓先移民
我原本都有呢個問題,諗緊「咦我係咪報多咗稅」,你講完我就明啦。
嗰啲會玩NON DOM的 BNO真心未必將英國當係永居地,不過佢啲仔女會之嘛

有啲Boomer但會咁玩
都係那句,兩個政府唔通,唔報鬼查到咩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞