內媒披露深圳猛吸香港錢 視港人「現金奶牛」

360 回覆
226 Like 22 Dislike
商家加政府帶頭做野
市民好被動
怪市民好唔要得
不過香港高官係唔會做錯野
咁紅呢
當年老董真係咁樣呃鳩人
香港班老細仲係到屌緊香港人
人地已經係咁諗計點樣做多啲香港人生意
連繁體 廣東話都出埋
相反 香港背靠祖國真的完蛋了
https://www.hkma.gov.hk/chi/data-publications-and-research/data-and-statistics/economic-financial-data-for-hong-kong/

睇咗眼 發自香港人都幾有錢

btw 我想帶出既係,人人都會買野。但點解去到其他地方用錢就突然變成奶牛
你個頭好柒
500萬人北上深圳
200萬人不上深圳

總算冇出賣手足
交通過關咁方便遲啲香港人直情可以移民返深圳,香港返工搵錢放工返深圳,住好啲仲平好多,完全深港同城,香港仲解決埋土地問題,正!
ig?
真係好拎有米
奶牛係相對既概念 洗錢遠多過佢地本地人
人民幣匯率+入息水平兩大因素造就
講生存能力,你係真係不得不佩服中國人
佢哋絕對係可以快速反應當時嘅環境,令到自己生存、甚至乎可以獲得生存更好嘅質素

做生意就係要賺錢,賺錢就唔係要鬥氣,最緊要就係待客為尊

香港地做生意啲人就好撚有性格係屌柒啲客
幾時改返張五百萬人係咩概念
你去採耳店未必得
要去啲地鋪按摩店採就300得
呢啲非專科會唔會食平啲
計埋貼士兩舊水採耳大撚把。
八九十年代至二千年咁上下,深圳未富起來,嗰時都是大Q把香港人返深圳,整整下去到入到東莞同其他周邊地方消費,真係有乜咁出奇呢?
小紅豬班友聽見香港洗碗都過萬當堂閪射水咁high
有人照好過冇,你睇下新加坡經濟幾好又點啊!個政府自己話事,冇人幫佢哋親自指揮,親自部署,都係打工好啲.
以前香港經濟起飛 加上東莞有野玩
而家返上去都冇以前咁好玩啦
連登平均: 1億
去年香港存款保障委員會發布一頂調查指,揭示港人認為平均要擁有108萬港元儲蓄或流動資金才有足夠的「安全感」,該現金數字按年大升八成,而且港人每人每月平均儲蓄金額,按年由7700元增加至9000港元,增幅達17%
Fatboy都唔識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞