內媒披露深圳猛吸香港錢 視港人「現金奶牛」

360 回覆
226 Like 22 Dislike
無互調

從來大陸都係靠香港養
由大陸改革開放 一直以來都係

你唔係信左大陸人講, 以為係大陸人養起香港下話??
你講緊笑話??
真係精英 就唔會搞到大陸經濟咁差
全國各地政府負債, 公務員都無糧出啦

如果你話貪污精英 就係既
將市民既錢貪入自己袋, 再拎去瑞士銀行
港女 先唔會做呢D 垃圾工

家陣通常都係 支那口音新移民做
你理解錯左

佢係講緊 深圳本土人 消費唔掂
所以深圳需要靠香港人去消費 吊住條命

一個城市需要靠外人來消費吊住條命, 其實足以見到真係唔掂

就係因為大陸退步緊, 所以大陸人需要香港人去消費救命, 先會對香港人咁好

十年前, 當時大陸經濟進步果陣, 反而係串柒柒, 睇唔起香港人咁款
家陣搞唔掂, 先跪低求香港人救命

所以大陸最好就係成世咁落後, 佢地先識尊重其他人
一旦大陸有錢, 就會變到高高在上, 睇唔起其他人
你見呢幾年上網啲支那人仲邊有趾高氣揚要不是我們香港人回來消費 深圳早就玩蛋了
象形文字?
所以大陸 最適合就係一直咁窮咁落後
咁佢地先識得尊重其他人

一旦大陸人有幾個錢, 就會覺得自己高高在上, 睇唔起其他人
大陸人仲現實過香港
邊個係客 就服務邊個
唔似班老屎忽咁,到依刻都濛醒醒
講真架 香港班老細識撚做生意咩
我都想啲雞蟲覺得自己係水魚

但啲人 緊火到 呢啲西價都當左做正常

所以啲臭雞個個都加曬價

利申 :冇幫親過

真啊 屌你老尾 尤其是飲食業 啲餐廳淨係識求其整啲垃圾 務求做多幾轉生意 對食物一啲熱誠都冇 成日俾成百幾都係食埋啲垃圾 觀塘呢啲社畜區嘅情況只會更加嚴重
要駛錢都去日,台駛啦,咁多藉口益支那🤣
考野雞採耳證書課程
再隊穿人果單係港女
啲人窮又要玩
香港搵錢深圳使係未來主流
大家都係順住潮流
有時真係好讚嘆香港人真係好有錢
全球經濟復甦中,德國負增長
中國經濟一潭死水
香港人仲大把錢返大陸消費
有消費心情證明個底真係好厚
疫情個幾年真係打擊好少𢹸人
自從97年後, 中共得閒就插香港幾刀
但香港一樣唔死得, 仲係咁有錢, 真係好勁

如果香港 一直係英國管, 會更發達
香港經濟從來都唔係靠本地消費架啦
最後一單大茶飯係咪水鳩啲長官上去買香港城
窮人返多啲大陸,然後香港店舖慢慢執笠,到時最快冇工開咪由佢哋

同當年領匯差唔多
好事嚟 遲早物價變一樣
cls 依家興未食完搶你碗碟 快快清檯 平貴地方都係咁
1. 因為香港同大陆一鳩樣,但大陆再平好多。
2. 大陆多嘢玩好多,大嘅旅游,小至玩電動車,地方都大好多,湖光山色叫世界級
this
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞