內媒披露深圳猛吸香港錢 視港人「現金奶牛」

360 回覆
226 Like 22 Dislike
聽到好多中年人都諗住返大陸退休,其實有咩好?
本地消費力唔掂,要靠今時今日嘅香港
其實都幾嚴峻
點睇上面有位大神post 左香港$138採耳
吹水多
搭兩蚊車上去飲飲食食就會,住就唔多
生活成本平 舊退休金襟洗好多
老左感官退化 好多野能用能食就ok
你搞錯左 消費在中國香港先唔掂

彭博》早前報道,引述法國外貿銀行(Natixis SA)的專家估計,今年香港人在深圳和廣東省其他地區的消費額,將高達840億港元,換言之,平均一個月可達至70億港元北上,這數字足以佔到本港的零售業總額兩成
去羅湖好似冇兩蚊 上水落一落車好似平啲
不嬲香港係叫做比較易搵錢,但長住就好撚垃圾
證明一早已經係中国香港,將四大国技偷呃拐騙,發揮得淋漓盡致
反而至少喺最直接嘅消費層面上,上面係進步緊,反而香港就學晒本身上面啲缺點落嚟
支持政府 返大灣區消費
放工去食海底撈
話退休返中國住班傻鳩
問佢地想睇香港定中國既醫生
有危急事要坐白車邊個快d到
佢地就收晒聲啦
早幾個月無啦啦好多人上深圳
仆街
啲廢水價錢 係香港價仲收我人仔
即係貴左

啲蛋糕又幾廿蚊件

係食正餐叫平少少
咩廢水
利申冇返
奶茶
點解叫廢水 最多話佢多化學野
廢水
更新日期: 2023-02-05
意思

「廢水」一詞起源於澳門,是指高糖份飲品,例如珍珠奶茶、水果茶等台式手搖飲品

冇營養掛
你漏左一樣重要野

以前香港人 唔單止北上消費, 仲會有 香港有錢佬 北上開公司, 開工廠
呢樣野先係最重要......

因為飲飲食食/買日用品 其實只係比散紙
但開公司, 開工廠 就是帶動一個地方經濟發展

但家陣已經唔會再有 香港有錢佬北上開公司, 開工廠 咁on9
基本上都係得返 香港平民 北上飲飲食食, 去超市買下日用品就算

其實中共搞大灣區, 就係想香港人北上投資送錢
但今時今日香港人已經變到好醒目, 不論係黃絲定藍絲定港豬, 根本唔會再北上投資
最多北上飲飲食食, 比下散紙就算
其實好多人都忘記左

10年前, 當時深圳人 都係好串, 睇唔起香港人
因為當時中共主力發展深圳經濟, 並且發展 前海金融區, 想取代香港成為新金融中心
所以當時深圳人 自信滿滿, 覺得好快可以超越香港人

結果今時今日, 深圳外資 工廠撤走, 房地產爆破, 前海區變死城
深圳人得返 靠香港人去消費 呢一招 勉強吊住條命

所以深圳人只能死死氣 又尊重返香港人
屌我真係out 晒
快撚啲比返東莞黎,包你多一個零
問題係香港人覺得 香港物價貴, 可以去大陸消費

但大陸人覺得大陸物價貴, 只能硬食
So true
香港人係深圳消費, 對深圳人來講可能好多
但係香港其實同散紙無分別
香港人去日本用得更多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞